[rstr_selector]

Ulja i masti ponovo plivaju Lupnjačom i Moravom, rešenje problema se ne nazire

Novo zagađenje Lupnjače, a samim tim i Zapadne Morave zabeleženo je juče, kada se po rečima Mirjane Đoković, pomoćnice gradonačelnika Čačka za ekologiju i zaštitu životne sredine, na reci formirao veoma uočljiv površinski sloj masti i ulja. Ona kaže ovaj vodotok nije u nadležnosti lokalne samouprave, već „Srbijavoda“, ali je Grad do sada uradio veliki broj analiza preko nadležnih državnih i gradskih institucija, koje nisu pomogle da se utvrdi ko je zagađivač.

Izvor: Zavod za javno zdravlje

– Grad Čačak je od avgusta 2018. godine uradio veliki broj analiza preko čačanskog Zavoda za javno zdravlje, pa čak i Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine iz Novog sada, kao i Zavoda za javno zdravlje Kragujevac, koji su davali uporedne analize. Juče smo izašli na teren i moglo se golim okom uočiti da po površini reke plivaju masti i ulja. Zavod za javno zdravlje Čačak je tokom jutra uzeo uzorke vode i rezultati laboratorijskih ispitivanja su pokazali da su ukupna ulja i masti na mernom mestu 50 metara od „Slobodine“ kapije bile u koncentracijama od 22.375 mg/l. Definitivno moramo videti šta nam je činiti ubuduće, jer nas očekuje leto i kupališna sezona i ne možemo više dozvoliti da imamo ovakvo zagađenje, rekla je Mirjana Đoković.

Preporuka da se izvrši dubinsko čišćenje dela Lupnjače

– Obavili smo kratak sastanak sa generalnim direktorom Kompanije „Sloboda“ i dogovoreno je da se očisti Lupnjača od kapije „Sloboda“ do uliva u Zapadnu Moravu, odnosno da se uradi jedno dubinsko čišćenje. Već juče nam se javio jedan saradnik iz Slovenije koji će nam dati preparat koji je potpuno deklarisan i ekološki ispravan da pokušamo da tretiramo Lupnjaču, a da time ne ugrozimo biljni i životinjski svet. Ja se nadam da ćemo time otkloniti problem, jer je činjenica da se zbog velikih padavina podižu talozi koji se nalaze na samom dnu Lupnjače i stvaraju se nove masti i ulja koji plivaju rekom. Grad je do sada uložio oko 1.500.000 dinara za analize koje nas definitvno nisu odvele nigde, jer problem nismo rešili. Bavili smo se posledicama, a ne uzrokom. Zavod za javno zdravlje iz Čačka svoje rezultate upućuje na adrese svih institucija, a ne samo lokalne samouprave koja, da podsetim, nije nadležna za taj vodotok već nadležnost imaju „Srbijavode“. Dakle, informaciju o stepenu zagađenja dobijaju i resorni ministri zdravlja i ekologije i postupajuće inspekcije na republičkom nivou i Štab za vanredne situacije. Svi oni su informisani o kakvom se stepenu zagađenja radi. Mi moramo da reagujemo, jer nećemo da dozvolimo više da se na ovakav način postupa i mislimo da moraju neki koraci da se preduzmu, rekla je Mirjana Đoković.

Поделите вести

One Response

  1. Pa naravno da problem niste rešili jer se niste bavili ni posledicama, ni uzrokom nego onom starom „Drž’ mu nane glavu!“, da vidite gde će da pretegne. Jolović vam je upirao prstom na „Slobodu“, gradonačelnik kaže „iz Slobode su mu dali reč da nisu oni, uz svo poštovanje njihovih usmenih reči”. A reč se ceni, jel’ te, to gradonačelnik zna. I šta znači u prevodu, za nas prost narod, kad nam gradonačelnik poruči „…oni koji svoju politiku baziraju na priči o zagađenju Morave biće veoma iznenađeni kada se oglase nadležni državni organi”…ili „Dosta više”. Dosta više u smislu „dosadni ste sa tim zagađenjem“ ili „dosta više dajte podatke na sunce“? Iznenađeni u vezi čega? Šta to gradonačelnik zna? Čiji su državni organi? Vaši, opozicioni ili naši? I jesu li mrlje stvarne ili politički pretpostavljene? Kad rešite da prestanete da se prepucavate preko naših leđa i svi sednete za sto kao što dolikuje, onda ćete znati kako da rešite problem. Ovako, ne date se ni povesti ni poterati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *