[rstr_selector]

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ predstavlja monografiju o Oskaru Berbelji

Danas u 18 časova u likovnom salonu Doma kulture održaće se promocija monografije o vajaru Oskaru Berbelji, prvom školovanom vajaru iz Čačka koji je deo svog života proveo u našem gradu i ostavio mu umetnička dela poput skulpture „Devojčica“, reljefa „Puž“ po kome je Dom kulture i prepoznatljiv, kao i brojnih bista narodnih heroja.

Autor monografije je Mirjana Racković, muzejski savetnik, a projekat je realizovan uz pomoć i podršku Oskarovog sinovca Marija Berbelje iz Beograda.

Povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice smrti Oskara Berbelje, promocija monografije se priređuje u okviru programa proslave Dana grada.

„Oskar Berbelja je rođen u Aranđelovcu 1921. godine, ali je od ranog detinjstva živeo u Čačku gde je njegov otac Frančesko imao kamenorezačku radnju. Prve pouke o obradi kamena Oskar je dobio upravo u kamenorezačkoj radnji svog oca koja je bila čuvena u Čačku i okolini toliko da je vojvoda Stepa Stepanović još za života naručio izradu grobnice kod Frančeska Berbelje, o čijem zanatskom majstorstvu govori i kraljevski orden Svetog Save V reda dobijen 1937. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju Oskar je završio u Čačku, a na odseku dekorativnog vajarstva Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu diplomirao je 1952. Nakon studija nastavio je da živi i radi kao samostalni umetnik u Beogradu, ali je ostao vezan za Čačak, prvenstveno zbog očeve kamenorezačke radionice. Najviše se bavio izradom skulptura za javni prostor i fontana, a njegova vajarska dela stilski pripadaju stilizovanoj figuraciji ili asocijativnoj apstraktnoj umetnosti. Nosilac je značajnih nagrada od kojih se izdvaja Nagrada za životno delo ULUPUDS-a 1996. Dobitnik je Druge nagrade na konkursu za spomenik palim borcima u Čačku. Prema njegovoj želji, deset skulptura iz zaostavštine poklonjeno je Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ od kojih su tri postavljene u gradskom parku. Od velike je važnosti da grad neguje sećanje na ovako značajnu porodicu, čiji je najuspešniji izdanak vajar Oskar Berbelja sa nesumnjivim zaslugama na polju oplemenjavanja slobodnog prostora delima vajarske umetnosti“.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *