Upotreba pirotehnike ove godine smanjena, prekršaja nije bilo

Upotreba pirotehnike ove godine smanjena, prekršaja nije bilo

- Ove godine je zaista bio smanjen obim upotrebe pirotehničkih sredstava, tako da nismo pisali prijave za bacanje petardi i ostale pirotehnike, kaže načelnica čačanske Komunalne policije

0

Upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava je tradicija obeležavanja praznika, naročito novogodišnjih i božićnih. Međutim, time se potencijalno narušava javni red i mir, a nije retkost da dođe i do povređivanja građana.

Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vandredne situacije u Čačku, pred novogodišnje i božićne praznike upozorio je sve građane da neovlašćena upotreba pirotehnike na javnim mestima i u zatvorenom prostoru predstavlja prekršaj, te da će kontrole tokom praznika biti pojačane i da će biti podnošeni zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka za sve one koji na taj način ugrožavaju javni red i mir, a pre svega bezbednost građana.

Komunalna policija postupala preventivno

Bili smo svedoci da su tokom ovih praznika petarde i ostala pirotehnička sredstva odjekivali na sve strane, ponajviše u novogodišnjoj noći kada je na gradskom trgu organizovan doček, ali i na Badnje veče. Međutim, kako saznajemo iz Komunalne policije, prekršaja ove godine nije bilo, a obim upotrebe pirotehničkih sredstava je bio smanjen.

– Ove godine je zaista bio smanjen obim upotrebe pirotehničkih sredstava, tako da nismo pisali prijave za bacanje petardi i ostale pirotehnike. Što se toga tiče, postupali smo preventivno. U više navrata je oduzeto oko 500 pirotehničkih sredstava raznih vrsta, međutim, prilikom naših kontrola nismo zaticali lica koja su vršila njihovu prodaju. Nailazili smo samo na kartonske kutije sa tim sredstvima, ali vlasnika nije bilo pored tako da smo  to oduzimanje vršili od N.N. lica, kaže Milena Jovanović, načelnica čačanske Komunalne policije.

Prodavci badnjaka ostavili čiste i uredne površine

– Kontrolisali smo i lokacije na kojima je vršena prodaja badnjaka – kod OŠ ,,Sveti Sava“, prodavnice „Ružić”, kod „Dankoma”, kod Bolnice, OŠ ,,Milica Pavlović“, vrtića ,,Mali kapetan“, Medicinske škole, na uglu UIlice Kneza Miloša pored starog Autoprevoza, pored Hotel Morave, pored „Disa“, OŠ „Dragiša Mišović“, na Ljubić Keju, ispred Crkve i Gimnazije, ispred „Belvija“, Prehrambene škole, u Ulici Čačanski partizanski odred, kaže Jovanović.

Ona dodaje da su građani prethodno upozoreni da prilikom završetka prodaje badnjaka očiste lokacije i ostave te površine u urednom i čistom stanju, a da je naknadnom kontrolom utvrđeno da su prodavci postupili prema tom upozorenju pa represivnih mera nije bilo.

POSTAVI ODGOVOR