Uskoro raspisivanje konkursa za idejno rešenje spomenika županu Stracimiru

Uskoro raspisivanje konkursa za idejno rešenje spomenika županu Stracimiru

Odboru za izgradnju spomenika županu Stracimiru nedavno su se pridružili Nemanja Dopsaj, jedan od naših najistaknutijih vajara i Nebojša Savović koji vodi poslove na hramu Svetog Save u Beogradu

0

Juče je održan sastanak na kome su članovi Odbora za izgradnju spomenika županu Stracimiru odlučili da raspišu konkurs za idejno rešenje spomenika, na kome će moći da učestvuju svi akademski vajari koji imaju iskustvo sa prostornim figurama, kaže Božidar Plazinić, akademski slikar i član Odbora.

Konkurs će biti otvoren tri meseca

– Postoji nekoliko varijanti konkursa, može biti pozivni, otvoren ili replika, a mi smo se odlučili za otvoren što znači da u njemu mogu učestvovati svi akademski vajari. Konkurs će uskoro biti objavljen, a vajari će imati tri meseca za izradu idejnog rešenja statue. Odboru su se nedavno pridružila dva nova člana, to su Nemanja Dopsaj, jedan od naših vrhunskih vajara koji je završio beogradsku Akademiju, a drugi je Nebojša Savović koji vodi poslove na hramu Svetog Save u Beogradu. Savović nam je od velike važnosti jer ima iskustva sa prostornim skulpturama. Nemanja Dopsaj nije prisustovao sastanku jer je bio sprečen, ali je podržao našu ideju, kaže Plazinić.

POSTAVI ODGOVOR