Uskoro uređenje Spomen parka i Spomen kosturnice u Preljini

Uskoro uređenje Spomen parka i Spomen kosturnice u Preljini

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo uskoro počinje radove na rekonstrukciji Spomen parka u Čačku i Spomen kosturnice u Preljini

0

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo dobio je od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sredstva u iznosu od 21.387.000,00 dinara za rekonstrukciju spomen-obeležja na teritoriji Čačka, Kraljeva, Vrnjačke Banje i Raške. Od tog iznosa, 7 miliona i 600 hiljada dinara je namenjeno rekonstrukciji Spomen parka borbe i pobede u Čačku i Spomen kosturnice u Preljini. Ivan Milunović, direktor kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika, kaže da će radovi biti izvedeni tokom naredne godine, a krajnji rok za završetak je oktobar 2017.

– Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo je aplicirao sa određenim projektima gde imamo pripremljenu tehničku dokumentaciju i ova sredstva su opredeljena za rekonstrukciju spomenika u četiri lokalne samouprave, a to su Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja i Raška. Za Čačak je izdvojeno 7.600.000,00  dinara što je najveći deo sredstava iz ukupnog iznosa koje je resorno ministarstvo opredelilo za sanaciju spomenika na ovim teritorijama. U Čačku ćemo raditi konzervatorsko-restauratorske radove na Spomen parku borbe i pobede gde su odobrena sredstva u iznosu od 5.800.000,00 dinara i rekonstruisaćemo Spomen kosturnicu palih boraca u Preljini gde su odobrena sredstva od 1.800.000,00 dinara, izjavio je Ivan Milunović.

Spomen park u velikoj meri uništen nebrigom građana

– Čačku su izdvojena veća sredstva od ostalih gradova, jer je Spomen park borbe i pobede veliki monumentalni spomenik koji ima i upotrebnu funkciju. Nažalost, on je u velikoj meri devastiran, posebno u periodu posle devedesetih godina pa sve do danas. Uništen je nebrigom stanovništva, ispisan je grafitima i koristi se za neke namene koje nisu predviđene kada je spomenik napravljen. Spomen park nije mesto gde se može sankati ili organizovati piknik, reč je o spomen kosturnici, priča direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.
Prema Milunovićevim rečima, na ovom spomen-obeležju koje je autorsko delo arhitekte Bogdana Bogdanovića, od njegove izgradnje pa sve do danas nikakvi konzervatorsko-restauratorski radovi nisu vršeni. Planirano je da se naredne godine obave preventivne konzervatorske mere, kao što su čišćenje spomenika od grafita i čišćenje pristupnih staza.

Biće obnovljena i Spomen kosturnica palim borcima u Preljini

– U Preljini ćemo rekonstruisati Spomen kosturnicu koja je potpuno uništena, njoj čak fale i biste sa određenih postamenata. Nekima se zna trag, a za neke ne znamo gde se nalaze. Izvršićemo čišćenje celog spomen-obeležja, a kako je reč o reljefima koji su izliveni od metala uradićemo konzevatorsko-restauratorske radove i pokušaćemo ovom kompleksu da vratimo stari sjaj. Inače, spomenik je uništen kako od spoljnih uticaja, vlage i mraza, tako i nebrigom stanovništva, rekao je Ivan Milunović najavljujući da će svi radovi početi u 2017. godini čim vremenski uslovi to dozvole. Rok za završetak radova je oktobar naredne godine.

POSTAVI ODGOVOR