Претрага
[rstr_selector]

Usvojen budžet Čačka za 2017. godinu

Nakon četiri dana rasprave o amandmanima u Skupštini grada Čačka, juče je usvojen budžet za 2017. godinu. Prema rečima sekretara Skupštine, Miroslava Petkovića, budžet je projektovan na tri milijarde 673 miliona dinara, ukupan fiskalni deficit je predviđen na 311 miliona 615 hiljada dinara i, prema njegovim rečima, znatno je manji od dozvoljenih 10 odsto prihoda. Sekretar Skupštine je precizirao na koji način će se puniti gradska kasa u 2017. godini.

– Kada govorimo o prihodima, voleo bih da kažem šta je to što se očekuje da će puniti gradsku kasu u 2017 godini. To je svakako na prvom mestu porez na zarade u iznosu od 1,531 milijarde pre svega zbog povećane investicione aktivnosti, zatim porez na imovinu u iznosu od 450 miliona dinara, zbog efekta ozakonjenja, nenamenski transferi od Republike u iznosu od 287,6 miliona dinara koji su isti kao i prethodnih godina. Zatim, naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta koja je predviđena na 100 miliona dinara, opet, zbog efekta ozakonjenja, s obzirom na to da je u proceduri između 15 i 20 hiljada predmeta. Da pomenem i kreditno zaduženje koje je predviđeno na 199 miliona dinara, pre svega za kapitalne investicije. Podsećam da je grad Čačak minimalno zadužen i da su ova sredstva samo predviđena, što ne znači da će biti utrošena, odnosno u skladu sa potrebama grada Čačka biće povlačena sredstva iz kredita, izjavio je Miroslav Petković.

U budžetu više novca za socijalna davanja i poljoprivredu

– Kada pričamo o prihodima, nema smisla da ne pomenemo i rashode koji su planirani ovom odlukom o budžetu, za sve budžetske korisnike u skladu sa zakonskim obavezama koje naš grad mora da finansira. Istakao bih, pre svega, podsticajna sredstava za novorođenu decu u iznosu od 13 miliona dinara, podsticajna sredstva za vantelesnu oplodnju u iznosu od šest miliona dinara, subvencije za podršku privredi 14 miliona dinara, za programe zapošljavanja 38 miliona dinara, subvencije za podršku poljoprivredi u iznosu od 40 miliona dinara. Moram da pohvalim i predlagače budžeta i odbornike, koji su prihvatili da se značajna sredstva odvoje za programe zapošljavanja i poljoprivredu. Predviđene su subvencije za privatne vrtiće u iznosu od 40 miliona dinara, stipendije učenicima i studentima u iznosu od 16,5 miliona dinara, kao i nagrade za sportiste i sredstva namenjena klubovima u iznosu od 57,85 miliona dinara, kaže Petković.

„Gradcu“ iz budžeta 131 milion dinara

Projekcijom budžeta za narednu godinu planirana su sredstva za obrazovanje, socijalna davanja i nova zapošljavanja.

– Predviđena su i određena sredstva za naše osnovne škole u iznosu od 243,35 miliona dinara, kao i investicije u minimalnim iznosima s obzirom na to da su naše škole veoma dobro opremljene. Za srednje škole predviđeno je nešto više od 81 milion dinara. Nismo zaboravili ni kulturu i kulturne programe kojima je namenjeno 192,4 miliona dinara. Za obe predškolske ustanove, biće odvojeno 676,5 miliona dinara. Za naše najugroženije sugrađane koji su korisnici Centra za socijalni rad predvideli smo 91,4 miliona dinara, od toga 35,5 miliona dinara  za porodilje, a 23,5 miliona dinara za vanredne pomoći. Što se tiče Javnog preduzeća „Gradac“, predviđeno je 131, 2 miliona za urbanističko planiranje, za nadzor, za plan detaljne regulacije, zimsku službu, održavanje vodotokova i sve ono što je potrebno našim sugrađanima.

Kada govorimo o direktnim investicijama i ulaganjima grada u održavanje putne infrastrukture, opredeljeno je 188 miliona dinara a za javnu rasvetu 100 miliona dinara. Kompletan komunalni program koji se našao u ovom budžetu iznosiće oko 123,4 miliona dinara, za čišćenje, pranje, ozelenjavanje prostora, za zoo higijenu. Takođe, predviđena su sredstva i za gradski stadion, pre svega za uređenje poslovnog prostora.

Za nastavak radova na brani Svračkovo predviđen je iznos od 30 miliona dinara, a grad učestvuje sa oko 4.5 odsto u toj investiciji. za izgradnju gasne kotlarnice iz koje će se grejati Tehnička škola, Muzička škola i Osnovna škola „Vuk Karadžić“, opredeljeno 15 miliona dinara, a za zemljište, infrastrukturno opremanje lokacije poslovnih zona biće izdvojeno 125 miliona.

Za rekonstrukciju Doma vojske u koji će biti preseljena gradska biblioteka iz budžeta je opredeljeno 101 milion dinara. Podsećam da će otvaranje tendera biti već početkom 2017. godine tako da će uskoro krenuti i konkretan posao, kaže Petković.

Za TV prenos sednica Skupštine medijima 12 miliona dinara

– Za predstavnike medija odvojeno je 12 miliona dinara, i to za prenose skupštinskih sednica kako bi svi naši sugrađani mogli da prate javnost rada lokalnog parlamenta. Kako bi svi mediji mogli da konkurišu po određenim projektima za sredstva, predviđeno je sedam miliona dinara. Nismo zaboravili ni turističke manifestacije u ovom gradu, za koje je izdvojeno gotovo devet miliona dinara, i to za Prislonicu, Kupusijadu, Priču, Karusel, Krst patrijarha Pavla i ostale manifestacije u svakom delu grada Čačka, tako da će biti zadovoljeni različiti ukusi, zaključio je Miroslav Petković

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *