[rstr_selector]

Utvrđuje se odgovornost za zagađenje vode u Užicu

Već devetnaest dana Užičani zbog zagađenja vodozahvata Vrutci vodu piju iz cisterni. Užičko Tužilaštvo pokrenulo je predkrivični postupak o odgovornosti, kako onih za zagađenje vodozahvata, tako i onih koji su znali da voda nije u redu, a o tome nisu obavestili građane.

I dok nadležni nakon tri protesta Užičana sada užurbano kopaju novi cevovod i utvrđuju odgovornost, od Užičanina Zorana Milovanovića, jednog od organizatora protesta, saznajemo šta se u međuvremenu još promenilo.

– Naši protesti su izazvali neke reakcije nadležnih. Ne znam više ko nije bio ovde iz Vlade Srbije ovde i direktora javnih preduzeća, ministarstva odbrane. Na terenu se radi užurbano 24 časa dnevno da se ti neki alternativni izvori između Užica i Čajetine stave u funkciju što pre. Procena je da bi do dvadeset petog mogla da krene voda iz tih alternativnih izvora. Što se tiče grada Užica, građani su prethodnih sedam dana potpisivali peticiju koju smo mi inicirali sa tri neka cilja. Prvi cilj je baš taj da se hitno interveniše i da se sa alternativnih izvora što pre dobije voda za piće, drugi osnovni zahtev je da se izvrši hitna sanacija i da se odvoje sredstva od strane Vlade Republike Srbije i grada Užica za kompletnu sanaciju brane u Vrujcima koja bi trebala da daje vodu u sledećih dvadeset ili trideset godina. Treći zahtev je da se procesuiraju svi oni koji su svojim nemarom doprineli da dođemo do ove situacije. Tu peticiju je potpisalo 5 728 građana Užica, a to je realno gledano malo u odnosu na broj stanovnika. Međutim, dovoljno za skupštinsku proceduru. Mi peticiju danas šaljemo Vladi Republike Srbiije sa hitnim zahtevima i obaveštavamo skupštinu grada Užica i tražimo prisustvo na sednici prve skupštine koja će verovatno biti dvadeset prvog, a koja će biti sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda. To je snabdevanje vodom grada Užica – izjavio je Zoran Milovanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *