[rstr_selector]

Uvođenje elektronskog dosijea pacijenata u čačanskom zdravstvu

Čačanski Zdravstveni centar je jedan od 19 u Srbiji u kome je u toku uvođenje integrisanog informacionog sistema, koji će imati za cilj da unapredi rad lekara i medicinskog osoblja, skrati vreme čekanja pacijenata. Miroslav Sretenović, portparol čačanskog Zdravstvenog centra, kaže da je savremena informatička tehnologija u velikoj meri našla primenu u čačanskom zdravstvu.

– U našem Zdravstvenom centru informacioni sistem je vać našao primenu, a sproveden je zahvaljujući donaciji EU. Sama ideja o uvođenju informacionog sistema je da svi podaci o pacijentima budu skladišteni i elektronski ažurirani, ukjučujući i vidove osiguranja pacijenata. Informacioni sistem je u Domu zdravlja zaživeo još pre nekoliko meseci i uveliko je u primeni, dok se u bolnici svi zaposleni još uvek postepeno prilagođavaju, a postepeno ga uvode u korišćenje poslednjea tri do četiri meseca. Sistem u bolnici još uvek u potpunosti nije zaživeo jer je to za zapšoslene još uvek jedan novi oblik funkcionisanja, ali pojedine ambulante, operaciona sala i druge službe u potpunosti koriste informacioni sistem. U fazi usvajanja i promene još uvek su zaposleni po odeljenjima. Pored ovoga još uvek se vodi dosadašnji način unošenja podataka, popularno „ručno“, a informacioni sistem je u nekom prelaznom periodu. Ideja o uvođenju ovog sistema treba da olakša pacijentima proceduru čekanja, zakazivanja, a lekarima da omoguću da sve podatke o pacijentu imaju na jednom mestu, u elektronskom obliku. Ovaj sistem će poslati u prošlost praksu da odlazeći kod lekara pacijenti nose gomilu dokumentacije o prethodnim medicinskim dešavanjima. Ovim sistemom biće pokrivena cela Srbija, što će uveliko olakšati rad medicinaskom osoblju, ali i pacijentima – izjavio je dr Miroslav Sretenović.

Zaposlenima u zdravstvu, naročito medicinskim sestrama, najviše vremena odnosi ručno unošenje podataka u delovodne knjige. Prema Sretenovićevoj izjavi ta praska će se još zadržati.

– Nema preciznih podataka o tome do kada će medicinsko osoblje prestati da radi taj dvostuki posao, ali svima nam je u interesu da elektronska baza podataka pacijenata zaživi što pre, jer ni nama nije ni lako, a ni u interesu da nastavimo taj posao na ovaj način. Verujem da će prestanak unošenja dvostruke dokumentacije u velikoj meri zavisiti i od vežbe i treninga zaposlenih da što pre i što bolje prihvate i primene informacioni sistem u radu. Tačan datum prestanka vođenja dvostruke evidencije, se još ne zna – zaključuje Sretenović.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *