[rstr_selector]

Užičani danima bez vode

Više od dve nedelje Užičani se vodom za piće snabdevaju iz cisterni jer je akumulacija jezera Vrutci, odakle se vodom snabdeva 60.000 ljudi, zagađena cijanobakterijom.

Prisustvo cijanotoksina, koji proizvode alge, predstavlja ozbiljnu pretnju po ljudsko zdravlje. Razvoju ove štetne bakterije doprinelo je veliko zagađenje akumulacije pri čemu je koncentracija fosfora u vodi iznad dozvoljene granice.

Zbog nastale situacije sa vodosnabdevanjem u Užicu već danima zaseda lokalni štab za vanredne situacije, međutim do sada nije učinjen nijedan korak da se crveni talog koji su stvorile alge povuče. Doduše, doneta je odluka da se po hitnom postupku uđe u izgradnju cevovoda kako bi Užice sa Sušičkih vrela na Zlatiboru dobijalo oko 300 litara vode u sekundi. Međutim, iako će u ovaj posao biti uključena i vojska, neizvesno je kada će Užičani dobiti vodu. Iako su danima bez kapi vode, Užičane je mnogo više naljutila jedna druga pojava koja je vezana za ekološki akcident u gradu na Đetinji. Naime, čim su mediji počeli da objavljuju informacije o crvenoj sluzi koja pliva jezerom za šta je kasnije stiglo i zvanično objašnjenje nadležnih koji su po hitnom postupku zabranili upotrebu vode, čelnici javnih preduzeća, predstavnici sadašnje i prethodne vlasti, počeli su da se prepucavaju i odgovornost za zagađenje jezera prebaciju na drugu stranu. Za Užičane je ovo političko prepucavanje bila kap u prepunoj čaši otrovne vode.

Zbog toga, što su danima žedni, a rešenje o vodosnabdevanju se ne nazire, Užičani danas u podne organizuju protest na kome se neće pojaviti nijedan političar niti čovek iz javnog života. Protest organizuju građani koji su se samoinicijativno okupili na društvenim mrežama na internetu.

„Gospodo političari, svi vi, bilo kojoj stranci da pripadate, i bivši i sadašnji, krivi ste što sada nemamo vode i nemojte da prozivate, kritikujete i „perete ruke“. Svi ste krivi što ništa niste preduzeli na vreme. Užičani, probudite se i ne dozvolite da više manipulišu sa nama. Izađimo na protest, a ukoliko se i jedan političar pojavi da govori, okrenite leđa i napustite skup. Samo tako možemo da ih nateramo da nešto rade“ – napisala je na društvenim mrežama Zvezdana Gligorijević, novinarka iz Užica.

Možda iz razloga što su upravo novinari bili ti koji su najviše slušali politička prepucavanja na račun žednih Užičana, jedan drugi užički novinar Nikola Janković, je i organizator današnjeg protesta. Zoran Milovanivić, takođe potpisnik organizacije skupa kaže da će tražiti odgovor na pitanje kakvu vodu su pili proteklih meseci.

Najavljeno je da će se Užičanima obratiti i biolog Marina Vukašinović, koja će objasniti kolika je štetnost od cijanotoksina po zdravlje ljudi.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт хора чачанске Гимназије

28.02.2024
Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024