[rstr_selector]

Večeras „Noć muzeja“ i u Čačku

Deseta, jubilarna, „Noć muzeja“ održaće se večeras u mnogim gradovima Srbije. Od 18 časova pa sve do dva sata iza ponoći, više od 150 kulturnih institucija u 68 gradova i mesta, otvoriće svoja vrata za posetioce. U Čačku će manifestacija „Noć muzeja“ moći da se prati na devet lokacija na kojima će biti izvedeno 15 programa različitog sadržaja.

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“predstaviće publici izložbu crteža „Starost“ autorki Jovanke Stanojević i Jelene Bulajić, Narodni muzej izložiće odlikovanja, uniforme i portrete znamenitih ličnosti 19. i 20. veka, a u Gospodar-Jovanovom Konaku posetioci mogu pogledati stalnu postavku. U izložbenom prostoru Arhiva biće prezentovani dokumenti, građa i fotografije koji su obeležili 65 godina rada ove ustanove.

U Galeriji „Risim“ se mogu videti karikature Pjera Križanića, a u suterenu biće predstavljen nagrađeni mozaik „Portret pesnika Disa“ koga su čačanski đaci uradili po slici Bogića Risimovića Risima. U kulturnom centru „Lift“ prikazaće se izložba karikatura poznatih Čačana, autorke Tijane Petrović, a na lokaciji Rimskih termi izvešće se muzičko-scenski performans u kome će nastupiti glumci trearta „Estet“ i grupa „Čudesmo“. U Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ premijerno će biti prikazan film o slikarki Zori Bogićević Nikezić.

U Domu kulture umetnici Ana Prodanović, Vesna Matijević, Rosa Janković, Milan Čakajac i Božidar Plazinić demonstriraće publici na licu mesta ideje koje mogu poslužiti kao model za nastanak umetničkog dela. U Likaovnom salonu Doma kulture biće izložena dela sa XVII Prolećnog anala, dok se u srednjem holu može videti dokumentarna izložba fotografija o počecima i razvoju rokenrola u Čačku.

U gornjem holu Doma kulture biće izloženi arhitektonski projekti „Ambijenti arhitekture“, a u kafe galeriji „Žuta kuća“ 64 fotografije 20 autora, članova Foto kino kluba Čačak.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024