Veliko interesovanje čačanskih privrednika za subvencije

Veliko interesovanje čačanskih privrednika za subvencije

Prvi put ove godine za start up kredite može da konkuriše i preduzeće, odnosno preduzetnička radnja koja posluje duže od godinu dana

0

U Regionalnoj privrednoj komori Moravičkog i Raškog upravnog okruga ocenjuju da su start-up krediti ove godine znatno povoljniji nego što je to bio slučaj proteklih nekoliko godina s obzirom na to da, između ostalog, početnike u biznisu država kreditira sa 50 do 70% bespovratnih sredstava. Ipak, rukovodilac čačanske filijale ove institucije, Gorana Tanasković naglašava da budući korisnici kredita moraju da ispune nekoliko uslova.

– Postoje dve faze ovog programa. Prva faza podrazumeva obuku mladih preduzetnika, a druga, ukoliko prođu prvu fazu, predstavlja pristupanje bespovratnim sredstvima posredstvom mentora. U drugoj fazi se radi ozbiljan biznis plan na osnovu kojeg se procenjuje da li ispunjavaju uslove. Naravno, sredstva garancije moraju da postoje, ali garancija može da bude i u opremi. Ono što je posebno zanimljivo u vezi sa ovogodišnjim start-up kreditima i što do sada nije bio slučaj jeste da preduzeće, odnosno preduzetnička radnja može da posluje i duže od godinu dana, a da ipak konkuriše za start-up kredit, kaže Tanasković.

I paušalci mogu da konkurišu za subvencije

Privrednici iz Čačka i okoline ove godine su pokazali veliko interesovanje za subvencije koje putem konkursa dodeljuje Razvojna agencija Srbije. Rukovodilac čačanske filijale Regionalne privredne komore, Gorana Tanasković, kaže da prvi put ove godine za subvencije mogu da konkurišu i preduzetničke radnje i paušalci.

– Za sve subvencije van start-up kredita bespovratna sredstva iznose 20%, a preostalih 80% čine krediti Fonda za razvoj čije kamate se kreću od 1,5% do 3% što je za privrednike mnogo povoljnije od komercijalnih kredita. Do sada nam se obratilo više od 50 privrednika zainteresovanih za ove subvencije i mi se na sve načine trudimo da sa njima prekontrolišemo, za početak, da li ispunjavaju uslove konkursa, a onda i da ih uputimo u proceduru. Uglavnom ih upućujemo na Regionalnu razvojnu agenciju u Kraljevu gde dobijaju potrebne formulare i podatke koji im omogućavaju da pokrenu postupak apliciranja, rekla je Tanasković.

POSTAVI ODGOVOR