Više od pola veka Oplenačke berbe

Više od pola veka Oplenačke berbe

Zvanična manifestacija se otvara sutra pucnjima iz topa aberdara iz Karđorđevog grada dok je Sabor izvornog narodnog stvaralaštva zakazan za subotu 12. oktobar

0
Ilustracija

Oplenačka berba održaće se po 56. put u Topoli. Manifestacija će trajati tri dana, od sutra do 13. oktobra, kada će u prestonici srpskih čokota posetioci ove privredno-turističke manifestacije moći da prisustvuju i Saboru izvornog narodnog stvaralaštva. To su dve manifestacije koje su uvrstile Topolu u red turističkih destinacija Evrope u kategorijama turizam i lokalno nematerijalno kulturno nasleđe, rekla je Ljiljana Todorović, direktorka Turističke organizacije Oplenac i dodala da ovde dve manifeatacije privuku oko 200 hiljada posetilaca u ovu opštinu.

– Navedeni broj posetilaca predstavlja 10 puta veći broj gostiju u odnosu na broj stanovnika Topole. To je opština u kojoj je razvijena poljoprivreda i poseduje značajne turističke potencijale. Oktobarska manifestacija omogućava da se pojavi preko 500 izlagača u kategorijama poljoprivrednih proizvoda domaće radinosti, suvenira i, naravno, dobre zabave. U pitanju su 3 dana programa na 3 otvorene scene.
Zvanična manifestacija se otvara sutra pucnjima iz topa aberdara iz Karđorđevog grada u 14.00 časova, dok je Sabor izvornog narodnog stvaralaštva zakazan za subotu 12. oktobar od 15.00 časova.

Od značajnijih zvanica koje će prisustvovati otvaranju Ljiljana Todorović izdvaja prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i njegovu porodicu. Što se tiče programa, izdvajaju se programi za decu u okviru dečje nedelje, zatim dodela nagrada u ocenjivanju vina i rakija kao i dodele najboljim i najuspešnijim izlagačima a tu je i muzički program u večernjim satima.

Sagovornica navodi i mogućnost uvodjenja novih sadržaja u program Oplenačke berbe.

– Po tradiciji novih sadržaja nema jer smo tek ove godine uključili mlade ljude iz Topole koji unose kreativnost, energiju i nove ideje. Novi sadržaj je moguće realizovati u godinama koje dolaze. Uz njega će se pojaviti i novi prostor za manifestaciju koji će se formirati zahvaljujući prostoru u jezgru starog dela grada preko puta Karađorđevog grada. Dakle, kada se uz to bude formirao novi prostor, tojest trg, proširiće se sadržaj a time i poboljšati kvalitet turističke ponude.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR