Претрага
[rstr_selector]
Ilustracija

Višemesečna suša i nizak vodostaj Rzava nisu ugrozili vodosnabdevanje

Vodostaj Rzava je proteklih nekoliko meseci bio veoma nizak zbog sušnog perioda, pa je samim tim i protok vode u Fabrici za preradu bio smanjen, ali snabdevanje potrošača nije bilo ugroženo, kaže Zoran Barać, direktor Javnog preduzeća „Rzav“.

Prema njegovim rečima, stanje je od noćas znatno bolje pa je protok na profilu zahvatanja vode oko 4 kubika u sekundi.

– Rzav se u protekloj noći povratio. Proticaj vode je do juče bio veoma nizak, imali smo na profilu svega 1500 litara vode u sekundi. Neću reći da je vodosnabdevanje bilo ugroženo, ali je bilo na minimumu. Održavali smo čitav sistem zahvaljujući dobrom radu lokalnih izvorišta u Čačku i Gornjem Milanovcu, a tu brigu smo konačno rešili zahvaljujući padavinama prethodnih dana. Vodosnabdevanje je sada uredno, barem što se ove godine tiče. Uspeli smo da održimo čitav sistem, tako da korisnici nisu osetili restrikcije, odnosno nestašice vode.

Izgradnja brane Svračkovo od velikog značaja

– U odnosu na prethodne godine, proticaj vode je ove godine bio najmanji zbog toga što je sušni period trajao od jula pa do kraja oktobra. Zaista bi bilo od velikog značaja da što pre završimo izgradnju naše brane i akumulacije u Arilju, onda bi ovaj problem trajno bio rešen. Tokom čitave godine bismo imali dovoljne količine vode, bez obzira na to kakvi su klimatski uslovi. Nadam se da ćemo to uspeti da uradimo u narednih nekoliko godina, kaže Barać.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Вести | Одабране вести

Сајам вина на Градској плажи у Чачку

12.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Конкурс Културног центра Чачак за излагање у 2025. години

10.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Међународни Врњачки карневал до 14. јула у Врњачкој бањи

08.07.2024