Višemilionska šteta od nevremena na teritoriji Lučana

Višemilionska šteta od nevremena na teritoriji Lučana

Konačna procenjena šteta na putnoj infrastrukturi je oko 30 miliona dinara, dok šteta naneta poljoprivredi, prema trenutnim procenama, iznosi 250 miliona dinara što nije konačna cifra s obzirom na to da su komisije još uvek na terenu

0

Na delu teritorije opštine Lučani koju je prethodne sedmice zahvatilo nevreme praćeno kišom i gradom, izvršena je procena štete na putnoj infrastrukturi, dok se šteta koja je nastala na poljoprivrednim kulturama i dalje procenjuje.

Zoran Vučićević, načelnik Štaba za vanredne situacije, kaže da su u nevremenu oštećeni mostovi u Viči i Donjoj Kravarici, kao i opštinski i nekategorisani putevi, a što se tiče poljoprivrede najviše su stradali zasadi voća u podovčarskim selima.

Vanredna situacija u Lučanima još uvek je na snazi

– Šteta na putevima je procenjena na oko 18 miliona dinara, dok bi rekonstrukcija dva mosta u Viči i Kravarici koštala oko 12 miliona. Kada je reč o poljoprivredi, najviše štete je naneto jagodama, malinama, kupinama, jabukama i šljivama. Orijentaciona šteta na poljoprivredi iznosi oko 250 miliona dinara, ali komisije su još uvek na terenu, tako da to nije konačna cifra. Najkrupniji grad je padao u podovčarskim selima, zatim u Dragačici, Rogači, Velesu i Rasovcu, tako da su tu voćnjaci ponajviše uništeni. Danas smo se obratili Ministarstvu privrede vezano za naknadu štete na poljoprivrednim kulturama, a Kancelariji za javna ulaganja za sanaciju štete na infrastrukturi, kaže Vučićević.

Vanredna situacija u opštini Lučani je još uvek na snazi a, prema rečima našeg sagovornika, biće ukinuta tek kada se završi sanacija puteva kako bi meštani mogli da priđu svojim kućama i đaci da krenu u školu.

POSTAVI ODGOVOR