[rstr_selector]
Фото: СЦ Младост

Voda na gradskom kupalištu bezbedna za Bogojavljensko plivanje

Plivanje za Časni krst održaće se, tradicionalno, na Bogojavljenje, a ovo će biti 16. godina zaredom kako se naši sugrađani takmiče na ovoj duhovno-sportskoj manifestaciji. Prijavljivanje takmičara je završeno a broj onih koji odmeravaju plivačko umeće i kojima je, kako kažu, vera jača od hladnoće, svake godine je sve veći. Hladna Morava nije problem, ali zagađena Morava je sporno pitanje koje već dve godine brine čačansku javnost.

Održavanje manifestacije je prošle godine bilo dovedeno u pitanje zbog velikog zagađenja reke, baš iznad gradskog kupališta, ali je otkazivanje sprečeno angažovanjem na vanrednom čišćenju. Ove godine je situacija bolja, objašnjava dr Milka Levajac, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju čačanskog Zavoda za javno zdravlje.

– Poznato je da smo od 2018. godine imali zagađenje Zapadne Morave koje je lokacijski bilo iznad gradskog kupališta u Čačku, i da smo tokom godine evidentirali prisustvo masti i ulja na površini reke što smo i laboratorijski potvrđivali. Vršili smo ozbiljna i detaljna ispitivanja sa ciljem da se zagađenje prati do momenta njegovog prestanka, odnosno da se deluje na izvor zagađenja kako se ono više ne bi javljalo. Već od jula prošle godine u našim merenjima ne potvrđuje se prisustvo zagađenja, a nadamo se da će tako i ostati. Prošle godine, monitoring je rađen redovno, šest puta godišnje svaki drugi mesec. Morava je praćena na četiri merna mesta a praćene su i Kamenica i Čemernica. Ove godine, sa lokalnom samoupravom je dogovoreno da redovan monitoring vršimo svaki mesec.

Prošireni monitoring kao preventiva

Imajući u vidu prošlogodišnju situaciju sa zagađenjem Morave, ove godine se preventivno radi prošireni monitoring, posebno na gradskom kupalištu, ističe dr Levajac.

– U toku januara smo već vršili uzorkovanja, ispitivanja su u toku, radimo i prošireni monitoring vezano za ovu manifestaciju radi preventivnog detaljnijeg praćenja kvaliteta površinske vode, posebno na gradskom kupalištu. Za sada je sve u redu. Nema ni vidljivih nečistoća na površini niti to laboratorijski rezultati pokazuju. Nadamo se da će tako i ostati. Prošle godine smo imali baš tešku situaciju kada je zagađenje bilo registrovano baš u ovom periodu, negde oko 13. januara. Moralo se dodatno raditi na uklanjanju nečistoća i svi su uložili veliki napor kako bismo doveli kvalitet reke na nivo potreban da bi ova manifestacija mogla da se održi.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *