Vreme za restauraciju spomenika iz Drugog svetskog rata

Vreme za restauraciju spomenika iz Drugog svetskog rata

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva u toku leta će raditi na sanaciji čačanskog Spomen-parka i Spomen-kosturnice u Preljini

0

Sredstva za sanaciju čačanskog Spomen-parka „Borbe i pobede“ obezbeđena su krajem prošle godine, kaže Ivan Milunović direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. On napominje da se radi o sumi od 5 miliona i 800 hiljada dinara za hitne konzervatorske i restauratorske radove.

– U toku je izrada projekta i tehničke dokumentacije za sanaciju ovog spomenika, a u roku od mesec dana ćemo raspisati javnu nabavku za izbor izvođača radova. Po ugovoru sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja, projekat treba da realizujemo do septembra ove godine. Smatramo da je to realan rok za završetak radova na spomen-kompleksu koji je, podsećam, spomenik našeg arhitekte Bogdana Bogdanovića. Inače, u pitanju su obimni radovi sređivanja samog spomenika koji je dosta devastiran uglavnom u periodu od 90-ih godina do danas, kaže Milunović.

Moguć nedostatak sredstava

Direktor kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da postoji mogućnost da sredstva koja su u ovom trenutku opredeljena za sanaciju spomenika, možda neće biti dovoljna.

– Ipak, to ne znači da ćemo mi ostaviti radove nezavršenim. Ako se ispostavi da nemamo dovoljno sredstava, označićemo ove radove kao prvu fazu sanacije čačanskog spomen-parka, a onda tražiti novac za drugu fazu. Imali smo sastanak sa gradonačelnikom Čačka tako da je i lokalna samouprava upoznata sa sanacijom i uključiće se sa logističkom i infrastrukturnom podrškom.

Potrebna i pomoć vajara

Ivan Milunović naglašava da su kraljevačkom Zavodu odobrena i sredstva za sanaciju Spomen-kosturnice u Preljini.

– Radi se o iznosu od milion i 800.000 dinara i, baš kao u slučaju Spomen-parka, očekujemo da ovih dana raspišemo tender za izvođača radova. I ovaj spomenik je veoma devastiran, propao je i nedostaju mu brojne biste. Skulptura i reljef su oštećeni, pa će u ovom slučaju i neki vajari biti uključeni u posao, rekao je Milunović.

POSTAVI ODGOVOR