[rstr_selector]

Za rekonstrukciju Doma vojske nema novca

Zgradu Doma vojske u Sinđelićevoj ulici grad Čačak kupio je pre pet godina s namerom da se u taj prostor smesti bilbioteka „Vladislav Petković Dis“. Za taj objekat grad je Ministarstvu odbrane platio skoro 1.600.000 evra, međutim punih pet godina kupljena zgrada je zaključana, a nada da će gradska biblioteka konačno dobiti krov nad glavom, sve je manja, jer je novac u budžetu opredeljen u ove svrhe, otišao na drugu stranu, kaže direktorka čačanske Gradske biblioteke “ Danica Otašević.

– Na početku godine, bila sam optimista jer je napravljen idejni projekat za adaptaciju Doma vojske gde je biblioteka dobila oko 2300 kvadrata i trebalo je da bude objedinjena sa svim svojim odeljenjima. Mislila sam da će ove godine, s obzirom da je u budžetu grada bilo predviđeno nekih 25 miliona dinara, krenuti sa izradom projekta i svom drugom dokumentacijom koja prethodi izvođenju građevinskih radova. Međutim, skoro od marta ništa se nije uradilo, jer uvek postoji jedno „ali“. Kažu da problem pravi jedan objekat, tačnije, šupa od desetak kvadrata. Još su imovinski i pravni odnosi nerazjašnjeni, tako da sve informacije koje imam su da se vodi sudski spor, da to ne može da se sruši i ne može da se nagodi. Videla sam da su sredstva koja su bila upotrebljena za potrebe Doma vojske i adaptacije prebacena na neke druge pozicije. To se dešava već tri, četiri godine zaredom.Imam nformaciju da se taj sudski proces vodi, da je tu uključen i javni pravobranilac. Prošle nedelje, ministru Tasovcu je gradonacelnik Ilic rekao da su bili u Misnistarstvu za gradjevinu da vide šta po tom pitanju mogu da urade. Neki kamičak postoji, koji će ponovo odložiti i ovu godinu da se ništa na tom objektu ne radi. Biblioteka je još uvek daleko od tog svog konačnog krova nad glavom. Biblioteka nema nijedan svoj depo, nijednu prostoriju koja bi bila neki magacin, gde može da se odloži bilo šta od opreme. Skoro sva odeljenja su pretvorena u magacine. Najviše i najizraženije je u naučnom odeljenju, gde ne možete da nađete knjigu. Ne postoji više sistem ni način da se dograđuje. Mi smo prošle nedelje, kada je ministar dolazio, dobili 360 knjiga. U toku je otkup Ministarstva kulture za 2012. godinu, gde ćemo dobiti još najmanje hiljadu novih knjiga. Nadam se da ćemo toliko kupiti posle sajma knjiga. To je već 2500 knjiga koje će se u roku od dva meseca naći u biblioteci. Gde te knjige da smestimo? Radi se o knjigama koje su kapitalne, koje nama trebaju, koje traže čitaoci, koje treba da ima jedna savremena biblioteka i jedan grad kao što je Čačak – izjavila je Danica Otašević.

Otaševićeva kaže da je organizujući velike kulturne manifestacije više puta pred uglednim gosima bilo sramota, gledajući svoje zaposlene kako preko Gradskog trga nose ozvučenje i stolice. Naime sve manifestacije koje se organizuju, biblioteka priređuje u nekoj od drugih ustanova kulture, pozajmljujući njihove izložbene kapacitete. Upravo zbog nedostatka prostora u biblioteci Čačani neće videti izložbu posvećenu Milošu Crnjanskom koja je trenutno postavljena u Narodnoj biblioteci Srbije, a koja će obići sve gradove u zemlji. Zbog nedostatka izložbenog prostora u biblioteci Čačak su zaobišle i mnoge druge izložbe i značajni kulturni događaji.

– Svaki kvadratni metar je veliki prostor, ako možemo da stavimo jednu policu za knjige, čak i dva metra nama znači puno. Malo proširenje smo dobili time što smo ušli u bivše prostorije Turističke organizacije. Tu ćemo neki depo iskoristiti, to ćemo napuniti za dvadesetak dana kada oslobodimo malo mesta. Problem je što sad nemamo novca za police, pa ne možemo odmah da napravimo mala odgušenja. Biblioteka je bukvalno zatrpana knjigama. Svaki milimetar nam je važan, ali mi taj milimetar više nemamo.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *