[rstr_selector]

Za spasioce Gorske službe 140 kandidata

Tokom septembra u 16 gradova i opština održano je početno testiranje za buduće članove Gorske službe spasavanja Srbije, među kojima su Čačak, Užice i Ivanjica.

Ulazna testiranja bila su prvi korak ka odabiru kandidata koji će naredne godine proći ni malo laku obuku za spasavanje u prirodi.

U mnogim državama Gorska služba spasavanja ima status kao što su vatrogasna, policijska, ili ma koje druge organizacije u službi građana. Najslikovitiji primer angažovanja pripadnika Gorske službe Srbije u našem kraju zabeležen je pre dve godine kada se na Ovčaru izgubilo oko 100 đaka. Iz stešnjenog klanca decu su spasili planinari, od kojih su neki pripadnici Gorske službe.

Ove godine Gorska služba Srbije, koja ima opetarivne centre na Zlatiboru, Kopaoniku, Staroj planini i stanice u Beogradu, Kruševcu i Boljevcu, obučiće 40 kandidata starosti od 18 do 35 godina, kaže Lazar Jovanović, pripadnik Gorske službe i instruktor ove obuke.

– Trudimo se da povećamo broj članova na teritoriji čitave Republike Srbije pa smo tako svake godine i povećavali broj gradova u kojima su se mogla obaviti uvodna testiranja, odnosno provera fizičkih sposobnosti kandidata koji su jedan od osnovnih kriterijuma za učešće na ovom kursu. Ove godine pojavili smo se u 16 gradova Beogradu, Brusu, Kruševcu, Nišu, Boljevcu, Knjaževcu, Vladičinom Hanu, Novom Sadu, Valjevu, Užicu, Čačku, Kraljevu, Prijepolju, Novoj Varoši, Raški i Ivanjici. Kurs je dosta naporan i zahtevan. Međutim u ovom delu obuke kandidati uče o nekim osnovnim znanjima i veštinama spasavanja u planinskim i snežnim uslovima. Ovaj kurs koji polaznici sada budu prošli daje mogućnost kandidatima da se mnogo bolje ostvare u nekim drugim specijalističkim kursevima, kao što je spasavanje u nekim mnogo težim okolnostima i uslovima. Pored mnogih aktivnsti Gorska služba se bavi i potragom nestalih lica uz pomoć specijalno obučenih pasa, a jedni smo od retkih u zemlji koji imamo licencu da možemo asistirati u spašavanju helikopterima – kaže Lazar Jovanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести