Претрага
[rstr_selector]

Za upis u srednje škole pravila ostaju ista

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, objavilo pravilnik za upis učenika u srednje škole za školsku 2017/2018 godinu. Prema rečima Slađane Parezanović, rukovodioca Školske uprave u Čačku, uslovi i procedure upisa svršenih osnovaca ostaju isti.
– Mala matura, odnosno završni ispit koji će budući srednjoškolci polagati ove godine, biće održani 14,15. i 16. juna. Pravilnikom je predviđeno da i ove godine ostaju važeća pravila kakva su i do sada bila za upis učenika u srednje škole. Učenici se u srednje škole upisuju na osnovu uspeha na završnom ispitu, na osnovu opšteg uspeha od VI do VIII razreda osnovne škole i na osnovu rezultata postignutih na takmičenjima učenika osmih razreda osnovne škole. Ovo se odnosi na upis u srednje stručne škole u četvorogodišnjem i trogodišnjem trajanju i za gimnazije.  Učenici polažu srpski jezik, matematiku i kombinovani test u kome postoji mogućnost izmene u koncepciji samih testova, jer se računa da će biti veći broj otvorenih pitanja, rekla je Slađana Parezanović.

Prijemni za bilingvalna odeljenja

Uspeh učenika koji polažu prijemni ispit utvrđivaće se na osnovu završnog ispita. Vrednovaće se takođe i opšti uspeh od VI do VIII razreda osnovne škole, kao i rezultati postignuti na takmičenjima učenika osmih razreda osnovne škole.
– Prijemni će ranije polagati učenici koji polažu u biligvalnim odeljenjima gimnazija, kao i kandidati za specijalizovane akademije. Ove godine prvi put će se upisivati učenici koji su radili po individualnim obrazovnim programima „broj dva“, a to znači da učenici koji su radili po posebnom programu ove godine stižu za upis u srednje škole i da će za taj broj učenika koji se budu upisivali u srednju školu biti smanjen broj ostalih učenika u odeljenjima, zaključuje Slađana Parezanović.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *