[rstr_selector]

Zadruga iz Prilika organizuje predavanja za poljoprivrednike

Direktor Zemljoradničke zadruge iz Prilika, Dane Aničić kaže da je cilj ove zadruge da pokuša da poveća zasade šljive u svom okruženju.

– U našem kraju, kao što je poznato, preovladavaju zasadi maline. Ali, malinarstvo nije jedina voćarska grana i mislim da nije dobro da budemo koncentrisani samo na to. Imamo mnogo parcela na kojima može da se gaji šljiva i planiramo da u narednom periodu anketiramo zainteresovane proizvođače kako bismo im pomogli u nabavci sadnica. Pri tom, imamo i sušaru za šljive koja je veliki potencijal. Kao što je poznato, suvu šljivu možemo da plasiramo u neograničenim količinama. Osim toga, pozvaćemo i zainteresovane firme koje se bave otkupom da pokušamo saradnju na bazi kompenzacije, odnosno otkup voća u zamenu za poljoprivrednu mehanizaciju. Takođe, ne želimo da se naš rad zasniva samo na otkupu već da ima i savetodavnu ulogu zbog čega ćemo u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom iz Kraljeva organizujemo niz predavanja za stotinak naših kooperanata, kaže Aničić.

Avansna isplata otkupa počela još u martu ove godine

Aničić naglašava da Zemljoradnička zadruga iz Prilika nije ostala dužna nijednom poljoprivrednom proizvođaču.

– U dogovoru sa firmom za koju smo vršili otkup, još u martu ove godine počeli smo sa avansnom isplatom dela novca za voće. Zatim smo ostatak novca kontinuirano isplaćivali tokom i nakon berbe maline. Isto važi i za otkupljene kupine i jabuke. Ove godine smo otkupili deset vagona malina i tri vagona kupine. Jabuka je bilo malo, jer se malo i gaje u ovom kraju, a otkupljivali smo i pečurke, šumske jagode i divlje kupine, mada je ovogodišnji rod te divlje kupine bio veoma loš. Od pečuraka je najviše bilo vrganja i lisičarki, rekao je Aničić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *