Претрага
[rstr_selector]

Zahtevaju javni tender za organizaciju proslave matura

Demokratska partija Makedonaca – gradski odbor u Čačku, oglasila se saopštenjem u kome javnosti skreće pažnju da do sada nijedna srednja škola u Čačku nije raspisala tender za organizaciju proslava matura. Iz DPM-a podsećaju i na takozvani „školski dinar“, koji je inače Ministarstvo prosvete ukinulo, ali se ispostavilo da čačanski srednjoškolci nisu mogli da uzmu svedočanstvo bez ovog izmirenog nameta.

Iz ove partije ističu da je matursko veče značajan događaj u životu svakog deteta, ali da direktori škola tokom organizacije proslava koriste svoj položaj na štetu roditelja.

„Direktori škola, nažalost, u saradnji sa Savetom roditelja, samoinicijativno organizuju maturske večeri potpisujući ugovore sa ugostiteljskim objektima i muzičkim sastavima po slobodnom izboru bez ičije kontrole. Do sada nijedna srednja škola nije raspisala javni tender za organizaciju maturske proslave čime bi postupak izbora ugostitelja bio transparentan u kome bi se tačno definisali prava i obaveze i nivo usluga, a naročito cena koju roditelji treba da plate, pri čemu bi se izabrao najpovoljniji ponuđač“, navodi se u saopštenju.

Iz ove manjinske stranke izdatak za matursku večeru upoređuju sa cenom stolice prilikom sličnih proslava u restoranima.

„Ako znamo da je cena stolice za jednu svadbu u bilo kom ugostiteljskom objektu između 13 i 16 evra sa neograničenim pićem, hranom i muzikom, to se opravdano postavlja pitanje kako je moguće da naša deca plaćaju dupli iznos za matursku proslavu mimo ostalih troškova koji opterećuju roditeljski budžet“, kažu iz DPM-a i dodaju da nedoumice pojedinih roditelja oko nadležnosti proslave mature, nije uspela da reši ni prosvetna inspekcija.

Posebno pitanje je takozvani „školski dinar“. Iako je nadležno Ministarstvo ukinulo ovaj „namet na vilajet“ u praksi se dogodilo da naša deca nisu mogla da uzmu svedočanstvo o završenom razredu bez plaćanja ove dažbine. O tome su se i sami učenici veoma duhovito izjasnili, štampajući majice na kojima ukazuju na ovu pojavu.“

Iz DPM-a su pozvali čačnske političare da se po ovom pitanju izjasne i zauzmu svoj stav.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *