Završava se otkup maline, hladnjačari nisu ispoštovali dogovor o ceni

Završava se otkup maline, hladnjačari nisu ispoštovali dogovor o ceni

Umesto predviđenih 165 dinara, cena maline se u zavisnosti od hladnjače kreće od 140 do 150 dinara

0

Otkupna cena maline ove godine bila je veoma niska, što je izazvalo nezadovoljstvo malinara koji su prošle nedelje najavili štrajk. U poslednjem trenutku organizovan je sastanak malinara i predstavnika hladnjača posredstvom Ministarstva poljoprivrede, na kome je postignut dogovor. Međutim, dogovorenu cenu od 165 dinara po kilogramu hladnjačari nisu ispoštovali, već su uglavnom ostali na starim cenama od 140 do 150 dinara, kaže Milijan Lazić, član Upravnog odbora Saveza poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije.

– Takva cena kreće se na teritoriji Zlatiborskog i Moravičkog okruga, dok je u Mačvi završen otkup maline po ceni od 150 dinara. Stav Saveza poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije je da se ponavlja situacija od prethodnih godina i da se farsama pokušava smiriti situacija da bi se preostale količine maline smestile u hladnjače. Drugi razlog koji vidimo jeste da je ovo predizborna godina pa se pokušava izaći u susret sa minimalnim povećanjem cene, ali ako je proizvođačka cena oko 140 dinara koliko onda nama ostaje? Trebalo bi da cena bude bar 40 dinara preko toga da bi mi imali neku solidnu zaradu.

Po rečima Lazića, malinari su u situaciji da žive od danas do sutra, jer država uporno ignoriše njihove zahteve za postizanjem dugoročnog dogovora kojim bi se utvrdile zarade i ulaganja malinara i njihova prava i obaveze, u odnosu na prava i obaveze vlasnika hladnjača i države.

Loša situacija i u drugim granama poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede i Vlada ne pokazuju volju da se kvalitet života i rada poljoprivrednika poboljšaju na obostrano zadovoljstvo, već reaguju samo kada se pojavi neki problem koji rešavaju praznim obećanjima.

– Oni imaju svoje adute koje iskoriste u odgovarajućem momentu da plasiraju informaciju kojom će smiriti narod. U poljoprivredi je generalno loša situacija i niko se ne oglašava povodom toga, niko ne pominje šta je sa pšenicom, kajsijom i šljivom koja je sad stigla, niko ne pominje uvoz jagnjadi iz Albanije u Zlatiborski okrug, a nedavno je krenuo otkup kupine u Mačvi po mizernoj ceni od 45 do 60 dinara u zavisnosti od sorte i otkupnog mesta, što je ispod svake održivosti i proizvodne rentabilnosti, rekao je Lazić.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR