[rstr_selector]

Završen Sabor frulaša u Prislonici

Sinoć je završen 26. Sabor frulaša u Prislonici na kome su svoja sviračka umeća pokazali frulaši iz skoro čitave Srbije.

Solista Marko Pendić iz Raške i braća Filip i Marko Petrović iz Novog Sada, po oceni stručnog žirijja, proglašeni su za najbolje frulaše ovogodišnjeg Sabora.

Nekoliko dana pred ovu manifestaciju mogla su se čuti različita mišljenja po pitanju programa, jer su organizarori, najavljujući vraćanje Sabora u kulturne okvire objavili i učešće pevača produkcije Grand.

Toj nameri organizatora, predvođenih lokalnim političarima, oštro se usprotivio starešina festivala Bora Dugić, umetnik koga je ovaj instrument proslavio. Kako je protekao ovogodišnji Sabor u Prislonici iz ugla gledanja ovog umetnika.

– Sabor je završen na zaista jedan neobično dobar način i ja kao starešina festivala sam veoma srećan i zadovoljan što se to tako dogodilo. Organizator je ispunio sve što je obećao, čak je na moj zahtev ono što je bilo planirano da sabor počne u 18.30 časova pomereno za 20h jer je u 18 i 30 bilo jako sunce, i pitanje je da li bi gledaoci i uopšte na suncu stajali.

Zvanični deo sabora je počeo u 20 časova i odigrao se na najlepši mogući način, ozvučenje perfektno, scena je impozantno delovala, orkestar Vlade Panovića besprekorno pratio izvođače, nagrade su dobili najbolji.

Koncert koji se posle toga održavao za nas može biti interesantan ili ne, ali radi se o pevaču koji ima i popularnost i kvalitet, Željku Samardžiću. Koncert je počeo u 23 časa što apsolutno ne smeta Saboru niti ima ikakvog razloga da se to postavlja kao pitanje, s tim što smo razgovarali da idućih godina taj post – saborski koncert može da bude i nekog tipa recimo Georga Zamfira ili Santiljana iz Perua iz prostog razloga što je vezano za frulu i što je praktično ta tradicija Panova.

U svakom slučaju ja kao starešina sabora i pre svega izvođač i umetnik na tom instrumentu mogu samo da izrazim veliko zadovoljstvo što je sve ono što se dogodilo juče u Prislonici zaista na čast i Srbima i srpskom rodu – nije krio zadovoljtvo Bora Dugić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *