[rstr_selector]
Foto: Goran Kalaba

Završena 61. Međunarodna trka kroz Srbiju

Ovogodišnja Međunarodna trka kroz Srbiju vožena je u ukupnoj dužini od 601,4 kilometra u četiri etape. Na samom startu je bilo oko 120 takmičara koji su predstavljali 25 zemalja iz Amerike, Australije i Evrope. Start prve etape je bio 9. septembra u Požarevcu, a cilj u Mionici. Druga se vozila sutradan od Mionice preko Gornjeg Milanovca i Knića do Čačka, 11. septembra startovala je treća etapa iz Čačka do Prijepolja. Ta etapa je išla preko Arilja, Prilika, Katića, ispod planine Mučanj do Kokinog Broda i potom glavnim magistralnim putem do Prijepolja. Četvrta etapa je išla istim putem, nazad od Prijepolja do Čačka i finale i kraj trke bio je u Čačku.

Za reprezentaciju Srbije nastupio je Marko Danilović, najbolji biciklista Borca, inače kapiten srpske reprezentacije. On je u prvoj etapi bio među vodećih 15 takmičara koji su se na početku odvojili i osvojio je 11. mesto, čime je bio najbolje plasirani takmičar iz Srbije. Ta vodeća grupa je napravila veliku vremensku razliku u odnosu na ostatak  karavana i ti takmičari su između sebe posle kontrolisali trku i odlučivali na kraju o pobedniku. Trka je uglavnom rešena u etapi od Čačka ka Prijepolju preko velikih uspona ispod planine Mučanj. Nažalost, Marko Danilović nije uspeo da prati vodeće takmičare i tu je izgubio svoj generalni plasman. Trku je završio na 29. mestu što je dosta skroman rezultat, ali za utehu mu je što je bio najbolji plasiran takmičar iz Srbije i nosio je posebnu majicu namenjenu za tog takmičara.  Pobednik 61. Međunarodne trke Kroz Srbiju je francuski biciklista Žan Gube, drugi je Johan Sobal iz Belorusije, a treći Tristan delaKro iz Francuske.

Srpski biciklisti najbolji u drugoj etapi
Foto: Goran Kalaba

– Mi smo imali i jednu etapnu pobedu što je veliki uspeh na ovakvoj trci. Na drugoj etapi od Mionice do Čačka pobedili su srpski takmičari. Prvi je bio Jovan Divnić iz nacionalne ekipe, a drugi Dušan Kalaba koji je vozio za mladu ekipu. U poslednjoj etapi je Đorđe Đurić iz nacionalne ekipe osvojio šesto mesto, i uz 11. mesto Marka Danilovića, to su najbolji pojedinačni etapni plasmani srpskih takmičara. Ovo je prestižno takmičenje koje se vozi u okviru Eurotura. Ovakvu trku mogu da voze samo najbolji takmičari.  Sve međunarodne trke imaju svoj nivo i donose bodove za rang liste kako na evropskoj, tako i na svetskoj listi i zahvaljujući tim listama se posle dobijaju kvote za nastupe na evropskim i svetskim prvenstvima, izjavio je Dragan Dostanić iz Biciklističkog kluba Borac.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *