[rstr_selector]
Vesna Stambolić

Zdravstvo u Dragačevu ponovo tema

Na danas održanoj sednici Saveta Moravičkog upravnog okruga donet je zaključak kojim se opštini Lučani preporučuje da razmotri potrebu formiranja dva doma zdravlja: jednog u Lučanima za potrebe Donjeg i jednog u Guči za potreba Gornjeg Dragačeva. Predsednica ove opštine, Vesna Stambolić podseća da je primena kadrovskog plana Ministarstva zdravlja, dovela Dom zdravlja u Lučanima u nezavidnu situaciju ostavivši ga bez šest lekara.

– Mi faktički već imamo dva doma zdravlja: jedan objekat se nalazi u Lučanima i ka njemu gravitira najveći broj stanovnika Donjeg Dragačeva, dok u objekat u Guči uglavnom dolaze meštani Gornjeg Dragačeva. Kada je ambulanta u Guči ostala bez šest lekara, to je znatno otežalo funkcionisanje zdravstvene zaštite u ovom kraju. Veoma je teško organizovati rad u seoskim ambulantama koje svakako zaslužuju i moraju da imaju stalnog lekara. U selima imamo veliki broj starih osoba kojima veliki problem predstavlja da dođu do Guče ili do Lučana. Ali, čak i da dođu do jedne od ove dve velike ambulante, ovako mali broj lekara otežava rad i u njima, kaže Stambolić.

Formiranje domova zdravlja ne zavisi od okruga i opštine

Predsednica opštine Lučani smatra današnji zaključak Saveta Moravičkog upravnog okruga dobrim predlogom, ali naglašava da formiranje domova zdravlja ne zavisi ni od rukovodstva okruga ni od rukovodstva opštine.

– To se može realizovati jedino uz saglasnost i odobrenje Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Da li će do toga doći, videćemo. Mi ćemo, naravno, pokušati da izvučemo što veći broj medicinskog osoblja jer bismo na taj način svakako lakše organizovali zdravstvenu zaštitu na teritoriji Dragačeva, koja bi samim tim i bolje funkcionisala, rekla je Vesna Stambolić.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести