Zlatiborski filmovi na svetskoj smotri sportskih dokumentaraca u Milanu

Zlatiborski filmovi na svetskoj smotri sportskih dokumentaraca u Milanu

Radi se o filmovima „Zlatni momci iz 1970”, „Švabo iz Sarajeva”, „O ženskom licu sporta u Zrenjaninu” i „Otvorenih očiju”, a večeras će biti prikazana priča o prvom finalu Crvene zvezde u Kupu UEFA 1979. godine

0
Foto: FICTS

U Milanu se održava 37. Festival Federacije međunarodnog filma i televizije sa tematikom sporta, koji je počeo 25. oktobra, a trajaće do sutra. Na njemu je predstavljeno i nekoliko filmova sa 8. Međunarodnog festivala sportskog filma koji je krajem juna i početkom jula održan na Zlatiboru. Predstavnici zlatiborskog festivala u Milanu su Nikolaj Parahovnik, jedan od direktora festivala i Vladimir Stanković, predsednik ovogodišljeg žirija zlatiborskog festivala.

Festival filma u Milanu predstavlja završnu smotru šesnaest festivala sportskog dokumentarnog filma koji su održani širom sveta.

– U pitanju je „festival festivala” jer 16 festivala sa pet kontinenata šalje u Milano ono najbolje što je viđeno na tim lokalnim festivalima. Zlatibor je poslao pet filmova koji su bili zapaženi na ovogodišnjoj smotri i dobili neke od nagrada. Na Generalnoj skupštini koja je u Milanu održana u subotu, između ostalog je prikazan film o Zlatiboru, o svemu onome što on nudi posetiocima kao veliki turistički centar. Festival će se završitisutra uveče dodelom nagrada, a u toku dana ćemo saznati koji od njih će biti nagrađeni. Moram reći da su filmovi vrlo zanimljivi – ima klasičnih dokumentarnih, poluigranih, minijatura…Što se tiče zlatiborskih filmova koji su prikazani ovde u Milanu, to su: „Zlatni momci iz 1970”, „Švabo iz Sarajeva”, „O ženskom licu sporta u Zrenjaninu” i „Otvorenih očiju”. Večeras je na programu pobednik festivala na Zlatiboru – priča o prvom finalu Crvene zvezde u Kupu UEFA 1979. godine, kaže Vladimir Stanković.

Nikolaju Parahovniku i Vladimiru Stankoviću je na Skupštini u Milanu uručen „Manifest o kulturi i sportu“.

– To je jedno priznanje koje je organizacija festivala dodelila predstavnicima gradova koji su došli iz čitavog sveta – ima ih iz Brazila, Kine, Irana, Ugande… Ideja je promovisanje sporta kao dela kulture, a taj manifest koji je dodeljen gradovima u kojima se održavaju festivali je sinteza te ideje, duha i slogana pod kojim se festival održava. Ovogodišnji festival na Zlatiboru je održan u novootvorenom Kulturnom centru i siguran sam da će taj događaj narednih godina privući još više posetilaca, jer je reč o kulturnom događaju koji povezuje i region jer ima puno filmova iz okolnih država, kaže naš sagovornik i dodaje da su prošle godine u Milanu nagrađena dva zlatiborska filma.

POSTAVI ODGOVOR