Претрага
[rstr_selector]

Multimedijalna izložba na Sonjin rođendan

Porodično imanje i kuća glumice Sonje Savić u Donjoj Gorevnici, kao i njena celokupna umetnička zaostavština od 2011. godine, po želji njene majke Mikaine, pripadaju gradu Čačku.

Grad je ovaj poklon na staranje poverio Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović”, gde se već radi na pripremi prve izložbe posvećene jednoj od najsjajnijih zvezda jugoslovenske kinematografije. Čačani će polovinom septembra, oko Sonjinog rođendana, prvi put imati prilike da vide deo umetničkog opusa Sonje Savić, filmske heroine koja je inače rođena u Čačku.

Prema rečima Predraga Živkovića, urednika filmskog i video programa čačanske galerije, imanje je poklonjeno gradu sa jasnom željom darodavca da se u Donjoj Gorevnici napravi legat, međutim, to još nije učinjeno. Živković objašnjava da pojedini Sonjini naslednici koji žive van porostora Srbije, još uvek nisu dali svoj pristanak da se imanje upiše kao vlasništvo grada. Živković smatra da će rodbina prvim dolaskom u Srbiju verifikovati taj dokument, ali ne zna kada će to biti, jer ti Sonjini srodnici u Srbiju nisu dolazili godinama.

Ipak, pored papiroloških peripetija, u galeriji „Nadežda Petrović” uveliko se radi na multimedijalnom projektu koji će Čačani, ali i cela Srbija, videti na jesen. Pre Čačana, izložbu predmeta, rukopisa i video radova, videli su posetioci u galerijskim prostorima Beograda i Loznice, a uskoro se postavka seli u Pančevo, a potom i Vršac.

Najavljujući ovaj multimedijalni projakat, Predrag Živković govori i kakve planove galerija ima sa kućom porodice Savić u Donjoj Gorevnici:

{soundcloud}http://soundcloud.com/user439006033/predrag-ivkovi{/soundcloud}

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *