[rstr_selector]

Nastavak arheloloških istraživanja na Rudniku

Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca ove godine realizovaće pet projekata koje je Ministarstvo kulture i informisanja finansijski podržalo sa više od tri miliona dinara.

Zahvaljujući ovim sredstvima, u ovoj godini nastaviće se arheološka istraživanja na Rudniku koja su započeta 2009. godine. Tokom iskopina 2012. arheolozi su otklili ostatke velike, dvospratne, palate sa lukovima koja je služila kao svojevrsni politički i kulturni centar. Pronađeni su i ostaci dve velike crkve kao dokaz mnogoljudnosti tadašnje urbane celine na Rudniku. Blizu nađenih građevina prolazio je put Ostrvica – Gruža, a u dolinama rečica, niže od tog grada, bile su topionice rude. Arheološka iskopavanja na Rudniku imaju dugu tradiciju u Srbiji, ali ona nikada nisu sprovedena ni u približno zadovoljavajućem obimu. Arheolozi tvrde da se na tom lokalitetu krije grad mnogo većih razmera.

Delom odobrenih sredstava Ministarstva kulture Muzej takovsko-rudničkog kraja štampaće drugi tom stručne publikacije „Obrenovići u muzejima i drugim zbirkama Srbije“, a skoro polovinu odobrenog novca oko 1.400.000 dinara upotrebiće za konzervatorsko-restauratorske radove na zgradi Muzeja Drugog srpskog ustanka u Takovu.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *