[rstr_selector]

Predstavljanje monografije „Manastiri Ovčarsko – kablarske klisure“

U Domu kulture u Čačku večeras u 19.30h biće predstavljeno novo, dopunjeno izdanje monografije „Manastiri Ovčarsko – kablarske klisure“ u izdanju Narodnog muzeja i Službenog glasnika.

Jedan od autora, Delfina Rajić storičar umetnosti kaže da drugo, dopunjeno izdanje monografije ne ispituje samo materijalno nasleđe manastira, već i njihov značaj na duhovnom nivou, uključujući i beleženje savremenog života.

– Na nov način i sa novim podacima piše se o poreklu manastira, kulturnom nasleđu, predstavljaju se paralele sa sličnim sakralno istorijskim područjima, značenju i dometima duhovne i materijalne obnove tokom 19, 20. i početkom 21. veka. Poseban doprinos ove publikacije čini niz crteža i forografija bez kojih je nemoguće sagledati vrednosti, kao i umetnički i kulturni značaj Ovčarko-kablarskih manastira, rekla je Delfina Rajić.

Ona navodi da je uvodno poglavlje uobličeno kao svojevrsna sinteza sa ciljem da se manastiri Ovčarsko- kablarske klisure sagledaju u svojoj celovitosti i u čitavom hronološkom rasponu njihovog trajanja od poznog srednjeg veka do savrmenog doba.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *