Претрага
[rstr_selector]

AGROSAVETNIK, 13. maj 2018.

Rast i razvoj plodova ranih i srednjestasnih sorti trešnje sredinom maja ulazi u kritičnu fazu, naročito ukoliko je kišno vreme, jer obilne padavine mogu izazvati pucanje pokožice kod sorti ranijeg vremena zrenja.

Glavni gubici u proizvodnji trešnje nastaju usled pucanja plodova zbog kiše, kaže Branko Tanasković, savetodavac čačanske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, i navodi da takvi plodovi gube svoju tržišnu vrednost kao konzumni i mogu uglavnom da se koriste u prerađivačkoj industriji.

– Kišno vreme tokom proteklih dana i najave obilnih padavina u predstojećem periodu, mogli bi pogodovati pojavi napuklih plodova trešnje. Ova pojava nastaje usled priticanja velike količine vode u plodove putem korena. Takođe, upijanje vode kroz takozvane intercelulare pokožice ploda i nemogućnost rasta i rastezanja pokožice, dovodi do pucanja plodova. Takvi plodovi nemaju značajnu tržišnu vrednost, podložni su penetraciji patogena i brzom truljenju ploda.

Birati sorte koje su manje sklone pucanju ploda

Postoji više načina da se spreči ili smanji pojava pucanja plodova, među kojima su izbor manje osetljivih sorti, fizičko uklanjanje vode sa plodova, postavljanje zaštitnih pokrivača iznad stabala i prskanje različitim hemijskim jedinjenjima kao što su mineralne soli, antitranspiranti, okvašivači, biljni regulatori rasta i druga jedinjenja. Iako ne postoje sorte koje su potpuno otporne na pucanje ploda, preporuka voćarima je da biraju sorte koje su manje sklone ovoj pojavi.

– Jedan od načina da se smanji šteta od pucanja plodova je izbor sorti koje su manje sklone ovoj pojavi, iako ne postoje sorte koje su potpuno otporne na pucanje ploda. U cilju smanjenja rizika od velikog gubitka prinosa, preporučuje se gajenje više sorti u jednom zasadu. Rane sorte su mnogo podložnije pucanju od nekih kasnijih koje su, slobodno mogu reći, više naglašene u našim voćnim zasadima.

Stresanje vode sa stabala najjednostavniji način zaštite

Pucanje plodova se može smanjiti ako se nakon kiše odstrani voda sa plodova, kaže Tanasković i naglašava da je jedna od najefikasnijih, ali i najskupljih metoda za smanjenje pucanja plodova, postavljanje pokrovnih konstrukcija za zaštitu od kiše, a u novije vreme zaštita od pucanja plodova se kombinuje sa zaštitom od grada.

– Najjednostavniji način je stresanje vode sa stabala, koje se kod mlađih stabala može obaviti ručno. Drugi način je korišćenje atomizera koji duvanjem vazduha odstranjuje vodu sa plodova. Najefikasnija, ali i najskuplja metoda za smanjenje pucanja plodova je postavljanje pokrovnih konstrukcija za zaštitu od kiše, koje se sastoje od stubova, žice i plastične folije. Kod ovakvog načina zaštite mogu se javiti neželjeni efekti jer dolazi do povećanja temperature i vlažnosti vazduha ispod pokrivača, što utiče na veći rizik od pojave gljivičnih bolesti.

Tretiranje mineralnim solima

Tretiranje stabala mineralnim solima i drugim jedinjenjima je još jedna mera koja se preporučuje voćarima, kaže Tanasković.

– Pucanje plodova se može smanjiti tretiranjem stabala mineralnim solima (kalcijumom, aluminijumom, bakrom, gvožđem), antitranspirantima, okvašivačima, biljnim regulatorima rasta i drugim jedinjenjima. Za hemijsko tretiranje stabala trešnje u cilju sprečavanja pucanja plodova nejčešće se koriste jedinjenja kalcijuma. Kalcijum utiče na ojačavanje ćelijskog zida i na smanjenje propustljivosti kutikule za vodu. Mineralne soli ostavljaju ostatke na plodovima, pa je neophodno pranje plodova pre njihove prodaje i upotrebe. Pored toga, mogu da izazovu i fitotoksične promene na lišću. Antitranspiranti nakon prskanja prekrivaju pokožicu ploda i sprečavaju ulazak vode u plod. Okvašivači su jedinjenja koja smanjuju površinski napon tečnosti i time omogućavaju brže isparavanje i manju apsorpciju vode od strane ploda.

Radovi u malinjaku – Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline

zs_mal3Jedna od najznačajnijih mera koja u ovo vreme treba da se obavi u malinjacima je uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline. Izdanci se uklanjaju u tri do četiri navrata i to od početka kretanja maline do kraja maja, odnosno u periodu kada ovi izdanci masovno izbijaju i intenzivno rastu, kaže Tanasković.

– Nakon prolećnog proređivanja, vezivanja i skraćivanja jednogodišnjih izdanaka za tekući rod u redovnoj nezi i te kako značajnu radnu operaciju predstavlja uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline. Izdanci se uklanjaju u tri-četiri navrata i to od početka kretanja maline do kraja maja, odnosno u periodu kada ovi izdanci masovno izbijaju i intenzivno rastu, koristeći veoma povoljne uslove vodno-vazdušnog režima u ovom periodu godine.

Na samo cvetanje, zametanje i sazrevanje plodova, ali i diferencijaciju cvetnih pupoljaka za narednu godinu, jako utiče intenzivni porast prevremenih izdanaka maline, kaže Tanasković i dodaje da se njihovo uklanjanje iz zasada uglavnom obavlja mehaničkim putem.

– Važno je obaviti zakidanje ovakvih izdanaka do same zemlje, jer će se, u protivnom, iz ostavljenog dela izdanka razviti prevremene grančice, čime se bespotrebno troše vlaga i hranljive materije samoj biljci. Te grančice su često i zaražene gljivičnim patogenima, čime su direktan izvor infekcije novim, mladim izdancima.

Ovim radovima u malinjaku dostupne zalihe vlage i hranljivih materija usmeravaju se u rodne izdanke, što se direktno odražava na funkcionalnije i potpunije oplođenje, bolji porast, cvetanje i nalivanje plodova, a samim tim na kvalitetniju i pravovremenu rodnost.

– Osim toga, bolja i potpunija osvetljenost rodnih izdanaka u značajnoj meri smanjuje opasnost od destruktivnih bolesti izdanaka i plodova kakve su plamenjača – sušenje pupoljaka poznatije kao Didymela applanata; plamenjača izdanaka; antraknoza (pegavost) izdanaka; traheoverticilioza – venjenje izdanaka i drugih. Sam rodni potencijal izdanaka obrazovanih nakon primene ove metode, koja se po svojoj ishodnoj primeni naziva i „ariljski metod”, znatno je veći od izdanaka koji bi se razvili od početka vegetacije, jer im se glavne razvojne faze odvijaju u smanjenoj konkurenciji porasta izdanaka. Ali, sve to opravdano može dati dobre rezultate ukoliko se obezbedi dovoljna količina vlage u junu, julu i avgustu, uz adekvatno intenzivno đubrenje, obradu zemljišta i redovnu zaštitu od prouzrokovača bolesti i štetočina u malinjaku, kaže Tanasković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Због прогнозираних јутарњих мразева воћарима се саветује примена мера заштите

21.03.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Рок за подношење захтева за подстицаје у биљној производњи продужен

26.02.2024