Претрага
[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 18. август, 2019.

Резултати анализа референтне лабораторије из Мадрида потврдили су да се у Србији појавила афричка куга свиња, а надлежне службе су предузеле све превентивне мере за спречавање ширења тог вируса, саопштило је Министарство пољопривреде. Афричка куга је потврђена у три села у околини Младеновца, због чега је 13. августа проглашено заражено подручје у пречнику од три километра око Рабровца, Велике Крсне и Кусатка.

Реч је о вирусу који напада искључиво дивље и домаће свиње и за који још увек не постоји вакцина као превентива. Радослав Богићевић, ветеринар из Мрчајеваца, каже да се још увек не зна како је овај вирус, коме је Србија одолевала претходних неколико година, дошао до наших фарми али истиче да нема опасности за људе.

– То је вирусна заразна болест која напада искључиво домаће и дивље свиње и за ту болест не постоји лечење, нити постоји вакцина. Свиње које оболе или угину, или се морају нешкодљиво уклонити. Како је дошло до појаве ове заразне болести код нас, не знам тачно и тешко је то утврдити, али најчешће је то да су дивље свиње које се слободно крећу, прелазе границу суседних држава, а знамо да су све околне државе већ имале ову болест, тако да је вероватно неко или путем свињског меса или неким другим начином пренео ову болест. Потребно је да власници свиња  поготову фармери који имају већи број свиња, воде рачуна о мерама, да не дође до појаве болести. Људи не могу да оболе, могу чак и да конзумирају месо, не може им бити ништа, јер то није зооноза, не преноси се са свиња на људе, али људи могу бити преносиоци вируса разноразним начинима, јер је вирус отпоран у спољној средини, тако да може дуго да се одржи. Ја мислим да се афричка куга свиња прво појавила пре две године у Пољској и тим крајевима, раније нисмо имали у Европи ову болест,  међутим, миграцијом дивљих свиња и преношењем путем хране стигла је и до нас, тако да су околне државе код којих нема Афричке свињске куге забраниле увоз свињског меса и производа од свињског меса из наше земље. Надам се да ћемо ми ово брзо превазићи, односно да ће власници свиња сачувати свој запат од вируса, наравно уз помоћ Ветеринарске службе Србије, наводи Богићевић.

Једино решење у борби против ове болести су превентивне мере, тј. да држаоци свиња воде рачуна о хигијени на фармама и да поштују све санитарне прописе. Богићевић каже да се препоручује обавезна дезинфекција пре уласка код животиња, као и дезинфекција возила за транспорт.

– Треба водити рачуна о животињама и свим хигијенским условима на фармама. Транспорт свиња мора бити под стриктним надзором ветеринарске инспекције и ветеринара. Сва сумњива и оболела грла и од неких других болести морају се адекватно лечити и контролисати, јер ово је нешто ново и за ветеринаре на нашем подручју, па морамо бити опрезни да случајно нешто не би промакло. За сваку свињу која не реагује на лечење антибиотицима треба одрадити анализе на надлежном ветеринарском институту да би се искључила или евентуално потврдила ова болест.

Богићевић истиче да су симптоми код животиња различити и на то треба посебно обратити пажњу. Ветеринари су добили и приручник са упутствима од Управе за ветерину Министарства пољопривреде.

– Различити су симптоми пошто је то вирусна болест. Први симптоми су висока температура и губитак апетита. Нико још од нас овде није ни видео то, ми смо видели обичну кугу свиња која се слично манифестује, то су тачкаста крварења по кожи, тај анатомски налаз када се уради обдукција свиње виде се разна крварења. Напада цео организам свиње, а секундарно се надовезују на то и бактерије, па је клиничка слика врло разнолика. Ми смо у претходном периоду имали неких других заразних болести код говеда, плави језик и нодуларни дерматитис. Ветеринарска служба Србије је адекватно одговорила захтеву струке и те су болести тренутно под контролом, мислим да их тренутно и нема у нашој земљи. Овде је мало већи проблем јер смо немоћни у погледу лечења и превентиве што се тиче вакцинације, али ту смо да саветујемо држаоце свиња како да поступају и шта да раде. Добили смо и упутство од Министарства пољопривреде, односно од Управе за ветерину шта да радимо у случају сумњиве животиње на овај вирус. Сваки ветеринар који добије пријаву од власника да је свиња болесна, дужан је да ту животињу адекватно третира, лечи, и ако је нешто сумњиво, да обавести надлежне ветеринарске службе, а код нас је то Ветеринарски специјалистички институт Краљево.

Радослав Богићевић је апеловао на пољопривреднике који гаје свиње за сопствене потребе, уколико примете неке од симптома вируса афричке куге, или било које друге болести, да свиње не кољу и не користе у исхрани.

– Неће доћи до тога сигурно да људи конзумирају такво месо, али апелујем на људе који држе индивидуално свиње за сопствене потребе да никако не кољу животиње уколико има знакова болести. Дешавало се то у мојој пракси да људи закољу и болесну свињу, али истичем да све што је сумњиво не би требало да се користи за употребу, из других разлога, не само због ове болести.

Немања Тодоровић, ветеринар у фирми Патент Цо, каже да највећи проблем представља то што за ову болест још увек није пронађен лек, па то може највише да угрози индустрију свињског меса у Србији. За сада нема места паници, тврди Тодоровић, који такође истиче важност одржавања хигијене на фармама, али саветује да се свиње не хране помијама и да се не изводе на испашу.

– Иако је афричка куга свиња регистрована у току ове недеље у неколико газдинстава у околини Младеновца, ја бих рекао да нема места паници, већ да сви фармери и сви пољопривредни произвођачи треба да се придржавају препорука Министарства пољопривреде и Управе за ветерину, а наравно да знају да и они сами могу да допринесу да се болест задржи у тим жариштима где се појавила.  Ту бих рекао прво да не треба хранити свиње помијама, треба избегавати контакте домаћих свиња са дивљим, такође не треба изводити свиње на пашу. Важно је одржавање хигијену и биосигурносне мера у објектима, како би се хигијенско санитарни услови испоштовали до краја и самим тим смањила могућност уношења вируса који проузрокује ову болест. Било је само питање времена када ће се афричка куга свиња појавити код нас с обзиром на то да је болест регистрована у земљама у окружења још од 2014. године, тако да још једном кажем нема места паници. Није болест опасна за људе, тако да је месо апсолутно безбедно за исхрану, једино што може настрадати у овој ситуацији је наша индустрија, али мислим да ће пољопривредни произвођачи у сарадњи са Министарством пољопривреде и Управом за ветерину обезбедити све услове да се ова болест локализује и спречи даље ширење.

Тодоровић је такође рекао да не постоје специфични симптоми који могу да укажу на то да је реч о овој болести.

– Не постоје специфични симптоми који указују на афричку кугу свиња, јер постоји бар још десет болести сличних клиничких симптома. У првом случају ова болест може бити акутна када долази до изненадне смрти животиње, значи без икакве претходне манифестације клиничких симптома. А када долази до испољавања клиничких симптома, онда дође и до крварења на кожи, на слузницама, на њушци, ту је и повећана телесна температура која може да иде до 42 степена, затим смањен апетит, појачана жеђ, значи сви неки неспецифични симптоми који се могу јавити и код било које друге болести. Ја бих саветовао фармерима и пољопривредним произвођачима да се, уколико примете било какве промене у здравственом стању својих животиња, јаве надлежном ветеринару који би касније утврдио да ли се ради о тој болести и пријавио одговорним службама, Ветеринарској инспекцији и даље, рекао је Тодоровић.

Он је поновио да не постоји опасност по људе и у случају да конзумирају заражено место.

– Болест није зооноза, дакле не преноси се на  људе, ни на једну другу врсту животиње. Ово је искључиво вирусна болест домаћих и дивљих свиња. Људи могу бити вектори, тј. да на себи носе вирус на одећи или обући и тако га пренесу, али сами не могу да оболе.

У саопштењу Министарства пољопривреде се истиче да је на местима где је потврђено присуство вируса, забрањено држање свиња на отвореном како не би дошло до преношења заразе, а припремљена су и јасна упутства за узгајиваче свиња, ловце, као и обавештења на граничним прелазима. Сваки случај или сумњу на појаву вируса афричке куге свиња, треба пријавити ветеринару или ветеринарском инспектору.

Мера забране увоза свињског меса из Србије је привременог карактера, а земље такву одлуку доносе аутоматски када постоји сумња или када је проглашено заражено подручје.

Донета је наредба о увођењу принципа регионализације у Србији, што значи да само из подручја које је заражено нема трговине свињама и свињским месом, а сва остала подручја где нема вируса су слободна за трговину.

После мониторинга који ће трајати око 40 дана, Србија ће моћи несметано да извози на простор Европске уније и у друге државе, а у складу са инструкцијама Светске организације за здравље животиња.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Због прогнозираних јутарњих мразева воћарима се саветује примена мера заштите

21.03.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Рок за подношење захтева за подстицаје у биљној производњи продужен

26.02.2024