Претрага
[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 27. јануар 2019.

Пољопривредници из Драгачева, Чачка, Ивањице и других крајева Србије посетиће од 30. јануара до 3. фебруара Македонију и Грчку где ће имати прилику да се упознају са начинима  организовања пољопривреде у ове две земље, као и да присуствују 28. Међународном пољопривредном сајму „Агротика“ у Солуну. Ово стручно путовање организују Еколошко друштво Драгачево и Удружење пољопривредника Драгачева из Гуче у сарадњи са водећим организацијама из Македоније и Грчке. Путовање има за циљ да пољопривредници чују неке нове информације, стекну знања и вештине, да се упознају са примерима добре праксе, као и са основним и допунским делатностима у пољопривреди Македоније и Грчке. Душан Ивановић, председник Извршног одбора Еколошког друштва Драгачево и потпредседник Извршног одбора Удружења пољопривредника Драгачева, каже да је ово прилика да се кроз разговоре сагледају могућности сарадње људи и организација из Србије, Македоније и Грчке.

– Поред тог кључног догађаја који нас очекује, а то је 28. Међународни пољопривредни сајам у Солуну, у одласку ћемо посетити Македонију где ћемо одржати састанке са колегама са којима већ имамо остварену сарадњу. Кроз представљање  Националне федерације фармера Македоније чућемо каква је ситуација код њих што се тиче пољопривреде, како су организовани,  са каквим проблемима се суочавају и наравно разговараћемо о могућностима даље сарадње. Иначе, Национална федерација фармера Македоније је кровна организација македонских пољопривредника и покрива пољопривреднике са подручја целе земље. Са њима смо прошле године организовали једно путовање  у Грчку и надамо се и даље доброј сарадњи, рекао је Ивановић.

Пољопривредници ће имати прилику да у Македонији посете винарију „Краљица Марија“ у Демир Капији, једну од најстаријих винарија на Балкану, коју је основао Краљ Александар Карађорђевић 1928. године.

– Ова винарија је мењала власника, била је после рата одузета, па у власништву делом државе, а сада је у приватном власништву. Врло је интересантна и увек када смо на неким путовањима користимо прилику да је посетимо јер се у њој заиста има шта и чути и видети. Почев од историје до квалитетног вина које производе.

Планиран је и обилазак једног предузећа у Македонији које се бави производњом и прерадом воћа и поврћа, пре свега јабуке, каже Душан Ивановић.

– Посетићемо једно предузеће које је мешовитог карактера у смислу оснивачког статуса. Ради се о немачко-македонској фирми у производњи и преради воћа, првенствено јабуке као најдоминантније врсте. Одређене количине продају у свежем стању, нешто се прерађује у сокове, а раде и пратеће програме што се тиче поврћа, али нешто у мањем обиму, тако да је то добар пример уклапања производње и воћа и у мањем обиму поврћа, тако да ћемо искористити прилику да видимо тих неколико добрих примера праксе у Македонији.

Међународни сајам пољопривредних машина, опреме и средстава у Солуну „Агротика” биће отворен 1. фебруара. Реч је о једном од највећих догађаја ове врсте на свету, а на овом важном сајму посетиоци могу видети најновија достигнућа технологије и науке у вези са пољопривредним сектором. На њему се сваке године представи преко 1.300 излагача из више од 30 земаља.

– Овај сајам се одржава од 1985. године од стране ХЕЛЕXП-а и Међународног изложбеног центра Солуна. То је највећи догађај у пољопривредном и економском сектору на Балкану и југоисточном Медитерану, један је од главних сајмова у пољопривредном сектору Европе. Простире се на површини од 34.500 квадрата а посети га преко 120.000 посетилаца. Отварање сајма је 1. фебруара и мислим да нас очекује пуно догађаја, има се заиста шта видети, од пољопривредне механизације, опреме и материјала до многих других ствари у пољопривреди, тако да је и више него корисно бити на том сајму.

Током прошле године, поред стручних путовања Еколошко друштво Драгачево и Удружење пољопривредника Драгачева организовали и низ других активности, међу којима Ивановић издваја посете пољопривредника из других земаља који су боравили у Шумадији и Драгачеву, као и сарадњу која је остварена са „Женским центром Ужице“ са циљем оснаживања жена на селу.

– Прошле године смо угостили пет група из Словеније, односно преко 300 људи, како пољопривредника, тако и инжењера и стручних сарадника. Они су боравили код нас током јуна, а потом и у септембру у Шумадији и западној Србији. Учествовали смо и у другим пројектним активностима. Прошле године започели смо сарадњу са колегама из „Женског  центра  Ужице” а та сарадња се огледа у помоћи на организовању жена са села, овде у Драгачеву али и у Моравичком округу. Даље активности ће бити настављене током фебруара и подразумеваће организовање удружења жена са села на подручју Моравичког округа. Заиста је било пуно активности током прошле године, а тако је кренула и ова нова година, па се надамо да ће се тако и наставити, рекао је Ивановић.

Без струковних удружења нема напретка

У оквиру Уније предузетника Чачак 2000, недавно је формирана нова струковна секција – „Пољопривреда, прехрамбена индустрија, комерцијална пољопривредна газдинства и пратеће услуге”, у којој су компаније које послују у сектору пољопривреде, представници пољопривредних газдинстава, пољопривредних апотека, сточари, воћари и повртари. Милић Поповић, власник чачанског предузећа „Интерфоод“ и члан Уније предузетника, каже да је  струковна секција формирана са циљем да се пољопривредна производња на чачанској територији боље организује, односно да се уведу одређени стандарди.

– Циљеви секције су да стандаризујемо производњу да би могли да имамо на тржишту већу количину квалитетних производа. Ммора и производња да се ради по неким стандардима, почев од агротехнике, ђубрења, заштите и тако даље. Ти стандарди треба да се уведу и да буду контролисани. Значи, кад остваримо тај циљ, кад секције почну да раде и кад се развију, биће регистроване као пословна удружења.

Сваки производ који настане у оквиру ове секције биће контролисан од стране надлежних служби и након провере на себи ће имати ознаку произвођача и институције која је извршила здравствену контролу.

–  Свака секција имаће контролисану производњу и заштиту, а сви ти наши производи који се буду у оквиру Удружења произвели, биће контролисани и проверени код Завода за заштиту здравља. На производима ће стајати знак произвођача и онога ко је извршио здравствену контролу. То ће бити у воћарској, повртарској, али и сточарској секцији.

Секција за сада има око 30 чланова, али је и даље отворена за све оне који желе да јој се придруже, каже наш саговорник додајући да би подршка  локалне самоуправе за ову пољопривредну секцију била од великог значаја.

– Секција је у оснивању, има нас тридесетак, али она је отворена и организована тако да свако ко жели, ко прихвати правила, може да се укључи у рад. Оно што би било јако потребно је подршка града, локалне управе, јер ово је једини  прави пут за организовање пољопривреде. Не само пољопривреде, него сваке делатности. Без струковних удружења нема напретка ни у једној делатности.

Говорећи о тренутном стању на домаћем тржишту када су у питању пољопривредни производи, Милић Поповић је рекао да је један од главних проблема диспаритет курса евра и динара.

– Проблем је у диспаритету курса. Када би наши пољопривредници имали нормалан курс, онда би ти увозни производи били скупљи, а домаћи јефтинији. Тешко је то регулисати  неким административним мерама када је држава потписала споразуме где је тржиште слободно и где је отворено. Али невоља је у томе што су ти увозни производи сваке године све јефтинији, а наши све скупљи, закључује Милић Поповић.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Због прогнозираних јутарњих мразева воћарима се саветује примена мера заштите

21.03.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Рок за подношење захтева за подстицаје у биљној производњи продужен

26.02.2024