Претрага
[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 11. август 2019.

У оквиру рада Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије функционише прогнозно-извештајна служба, познатија као ПИС,  која има за циљ благовремено информисање пољопривредника о времену, дози и избору препарата када су у питању третмани против биљних болести и штеточина. На интернет страници pissrbija.com произвођачи могу пронаћи прецизне податке у којој фази се налазе биљне културе, да ли има опасности од биљних болести и штеточина, као и препоруке о оптималном времену за третман и чиме га обавити. Такође могу да се изјасне уколико желе да добијају те податке СМС порукама. Овај систем је до недавно функционисао тако што су се пољопривредници изјашњавали о томе да ли су им потребне информације из области ратарства, повртарства, воћарства или виноградарства и како су се опредељивали тако су им и стизале поруке. Светлана Станковић, кооридинаторка овог система у чачанској Пољопривредној саветодавној и стручној служби каже да се од ове године пољопривредницима поруке шаљу само у критичним ситуацијама, односно онда када су биљне културе изложене веома опасним штетним организмима попут кромпировог и купусног мољца или азијске воћне мушице који могу да изазову веће штете у пољопривреди.

– У овој сезони смо заузели став да препоруке произвођачима СМС-ом стижу у неким кључним фазама за сузбијање штетних организама. Дакле не у континуитету, али дају информацију пре свега о карантинским штетним организмима који су важни да се држе под контролом. То су ситуације у којима произвођачи морају да послушају наше савете и СМС поруке које у том тренутку до њих стижу и на њима је да прате та упутства и да поступе по њима. То напомињем из разлога што смо у претходним годинама били суочени са великим штетама које су претрпели произвођачи кромпира у Заблаћу и Балузи где је готово комплетан род био уништен.

Када је у питању кромпиров мољац, пољопривредници су већ добили препоруке да изврше третмане на усевима који ће се вадити крајем августа и у септембру, док кромпир са парцела на којима је он у фази пропадања циме треба што пре вадити и одлагати у добро припремљене магацине.

– Већ смо пољопривредницима упутили две препоруке за хемијски третман кромпира, међутим, те препоруке су само у случајевима да се ради о позним усевима. Мада видимо да су парцеле у Заблаћу, Балузи и Мрчајевцима већином голе, нема ни циме, ни корова, тако да  кромпир треба што пре вадити и одлагати у магацине који су добро обезбеђени и са контролисаном температуром. Увек напомињемо да је то температура око 10 степени, јер се тако кромпир одлично чува, а то не дозвољава даљи развој кромпировог мољца.

Пољопривредници који гаје позне сорте кромпира треба да предузму превентивне мере од којих су најважније наводњавање и одржавање високих банкова.

– У засадима кромпира који остају за други део вегетације, тј. за крај августа и септембар, морају се предузети све превентивне мере у заштити од овог штетног организма, а то подразумева одржавање високих банкова и редовно заливање.  У случају да у наредном периоду не буде падавина, произвођачи већ знају да ће морати да активирају системе за наводњавање, да затворе пукотине и тиме спрече продор кромпировог мољца до кртола. Те превентивне мере су далеко ефикасније, од хемијског третирања. Иначе, ми смо увидом у стање усева констатовали да је на великом броју површина под кромпиром завршено његово вађење, значи индустријске ране сорте су већ у магацинима, тако да су остали само поједини произвођачи са усевима позних сорти. На порталу се може наћи препорука о комбинацији препарата којом у овом тренутку треба извршити хемијски третман, али напомињем да то само одраде произвођачи позних сорти, истиче Светлана Станковић.

До сада нису регистрована оштећења кртоле, али то не значи да у другом делу вегетације не може доћи до већег развоја кромпировог мољца, због чега произвођачи морају бити посебно опрезни.

– Ове године падавине су редовне, тако да имамо много бољу ситуацију него претходних. Произвођачи су већ навикли да подижу високе банкове и да одржавају редовно влагу у својим усевима, тако да је ситуација веома добра. До сада није регистрован проблем ни у једном усеву, односно, није регистровано да је дошло до оштећења кртола што је јако важно, али то не значи да у другом делу вегетације нећемо имати проблема, јер су изузетно високе температуре које се најављују и у наредном периоду. Високе температуре брзо суше површински слој, а кромпир се већ налази близу површине и веома је изложен женкама кромпировог мољца  које ту проналазе место за полагање јаја. Из тог разлога  апелујемо на произвођаче да се определе да кромпир ваде или да га редовно одржавају тако што ће затварати пукотине.

Произвођачи купуса могу се суочити са проблемима са биљним штеточинама које су уочене током обиласка терена прошле недеље, због чега треба да изврше хемијски третман.

– Купус је већ расађен и поред тога што бих скренула пажњу на купусног мољца, констатовали смо да има проблема и са купусним бувачима (Phyllotreta spp) и са купусном белом мушицом, тако да на нашем порталу стоји препорука да у овом тренутку произвођачи изврше хемијски третман. Суочени смо са високим температурама и са условима који изузетно погодују множењу ових штетних организама. Произвођачима купуса су такође стигле СМС препоруке, тако да апелујемо да се ти третмани што пре одраде.

Почетком августа примећена је већа бројност  „drozofile suzuki“ нарочито у засадима купине. Светлана Станковић каже да ће произвођачи добити СМС поруке у случају да буде неопходно да примене хемијске третмане, али је сада важно бербу обављати на правилан начин.

– У првим недељама августа констатујемо повећање бројности овог штетног организма, посебно су угрожене регије са засадима купине. Констатовано је да имамо неке повећане бројности у регији Миоковаца, на подручју Лучана, у местима где се купина тренутно бере. Савет произвођачима је да примене све превентивне мере у заштити од овог штетног организма, а то подразумева благовремену бербу,  која је у континуитету и без остатака зрелих плодова у засадима, јер ти зрели плодови представљају мету овог штетног организма у којима полажу јаја и где може веома брзо доћи до њиховог множења. Имамо велики број ловних клопки постављених на терену, тако да се прати динамика и бројност азијске воћне мушице. У случају потребе за неким хемијским третманом, произвођачи ће добити СМС поруке, а сва детаљна упутства могу прочитати на нашем сајту где ће у случају потребе за хемијским третманом добити благовремене препоруке.

Наша саговорница подсећа на процедуру оне пољопривреднике који желе да добијају СМС поруке прогнозно-извештајне службе.

– Да би били евидентирани у бази произвођача којима се достављају СМС поруке, неопходно је да нам се јаве, оставе контакт телефон и да евентуално потпишу сагласност да ће у наредном периоду желети да добијају препоруке.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Због прогнозираних јутарњих мразева воћарима се саветује примена мера заштите

21.03.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Рок за подношење захтева за подстицаје у биљној производњи продужен

26.02.2024