AGROSAVETNIK, 16. jul 2017.

AGROSAVETNIK, 16. jul 2017.

U uslovima ekstremnih temperatura proizvodnja mleka prepolovljena; Zalivanjem protiv krompirovog moljca; Feromonske klopke na pet punktova u Moravičkom okrugu

0

Zbog velikih letnjih vrućina u poslednjih nekoliko godina i domaće životinje na našim prostorima imaju zdravstvenih problema. Ljiljana Nerandžić, savetodavac za stočarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Kraljevu savetuje stočare kako da pomognu životinjama, pre svega krupnoj stoci, da prevaziđe tropsko leto.

– Što se tiče goveda, to su životinje koje podnose temperaturu od 10 do 15 stepeni. Visoke temperature negativno utiču na krave koje daju mleko, ali i na sve ostale životinje. To je veliki stres koji se manifestuje kroz manje konzumiranje hrane i povećanu potrebu za svežom pitkom vodom. Što se tiče proizvodnje mleka, u slovima ekstremnih temperatura proizvodnja mleka je prepolovljena. Ono što mi savetujemo poljoprivrednim proizvođačima je da životinjama moraju obezbediti zdravu, čistu i pitku vodu, dnevno od 130 do 180 litara po grlu. Što se tiče objekata u kojima se grla drže, treba obezbediti što više prirodnog vazduha, ali životinje ne treba direktno izlagati suncu. Staje moraju biti čiste, higijena mora biti na visokom nivou jer je to jako bitno zbog samog kvaliteta mleka. Takođe, treba obezbediti hranu koja će zadovoljiti potrebe u energiji koja se gubi prilikom visoke temperature i manjeg uzimanja hraniva, objašnjava Nerandžić.

Zalivanjem protiv krompirovog moljca

U zasadima krompira zabeležena je povećana brojnost krompirovog moljca, koji je, podsećanja radi, 2015. godine pričinio velike štete proizvođačima u čačanskom kraju.  Svetlana Stanković, koordinator Prognozno-izveštajne službe u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Čačku, kaže da su prošle godine zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, ali i blagovremenim reagovanjem poljoprivrednika, štete izbegnute. Stanković naglašava da je naredna nedelja najkritičnija kada je u pitanju suzbijanje ove štetočine. Njen savet za sve proizvođače krompira je da vrše redovno zalivanje.

– Imali smo ozbiljnih šteta 2015. godine od ovog organizma, ali smo u 2016. godini, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, uspeli da izbegnemo takve štete. I savesnost proizvođača je bila od velike koristi u tom periodu. U toku naredne nedelje nam predstoji ozbiljna borba protiv ovog štetnog organizma. Podsetila bih proizvođače da moraju posećivati svoje useve i da ne smeju zaboraviti krompir koji sada treba zalivati jer se na taj način zatvaraju pukotine i onemogućava ovog štetnog organizma da prodre do krtola i da položi jaja na njih.

Još uvek nije vreme za hemijski tretman

Svetlana Stanković ističe da još uvek nije vreme za hemijski tretman, ali da će naredne nedelje biti doneta odluka o tome da li i koje preparate treba koristiti u narednom periodu.

– Već ćemo u toku naredne nedelje imati sastanke sa proizvođačima i posetu koordinatora Prognozno-izveštajnih poslova u okviru Ministarstva poljoprivrede. On će se obratiti proizvođačima, podsetiti ih na ovaj problem i opredelićemo sve mere eventualne hemijske zaštite. Podsećam proizvođače da još uvek nije vreme za hemijski tretman.

Feromonske klopke na pet punktova u Moravičkom okrugu

Zahvaljujući feromonskim klopkama pruža se realna mogućnost utvrđivanja pravovremenih rokova za uspešno suzbijanje ekonomski značajnih štetočina, kaže naša sagovornica i dodaje da su feromonske klopke postavljene na pet punktova u Moravičkom okrugu.

– One su postavljene na pet punktova od čega su tri u ravnici, a dve su na nešto većim nadmoriskim visinama. U Zablaću, Goričanima i Balugi beleže se visoke brojnosti krompirovog moljca. To nam ukazuje da je došlo do preklapanja dve generacije, ali mi moramo sačekati trenutak kada krene polaganje jaja treća generacije, tek tada možemo da preduzimamo hemijske mere zaštite. To i trebalo uraditi za nekoliko dana.

Klopke za azijske voćne mušice

Svetlana Stanković kaže da je Prognozno–izveštajna služba pojačala praćenje brojnosti azijske voćne mušice, takozvane drozofile suzuki. Ona ističe da su voćari, posebno proizvođači maline, upozoreni da obrate pažnju na pojavu ovog štetnog insekta koji je prošle godine pričinio ozbiljne štete u zasadima kupine.

– Tokom prošle godine zabeležili smo ozbiljne štete od ovog organizma, pre svega u zasadima kupine. To je zbog toga što je kupina ostajala na parcelama, nije se usev uklanjao na vreme. U poslednjih sedam dana beleže se pojedinačni primerci drozofile u usevima maline. Zato podsećamo na oprez, neophodno je postavljati klopke za izlovljavanje. One se prave od plastičnih flaša koje na sebi imaju otvore ne veće od 4 mm, a u njih se stavlja atraktant koji predstavlja mešavinu crnog vina i jabukovog sirćeta, uz dodatak nekoliko kapi deterdženta.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR