Претрага
[rstr_selector]

AGROSAVETNIK, 21. oktobar 2018.

S obzirom na to da je od početka oktobra bilo toplo vreme sa višim dnevnim temperaturama nego što je uobičajeno za ovo doba godine i nedostatkom padavina, ratari se trenutno suočavaju sa problemima koji se vezuju za pripremu i setvu ozimih strnih žita. Da li će jesenja setva kasniti zavisi od toga da li će u narednom periodu biti padavina koje će olakšati obradu zemljišta, kaže Nenad Nešović, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u kraljevačkoj Poljoprivrednoj i savetodavnoj i stručnoj službi.

– Na našem području, a mislim da je takav slučaj i u okolini Čačka, nedostatak padavina i visoke dnevne temperature otežavaju pripremu zemljišta za setvu strnih žita. U pitanju su teška zemljišta, smoničava, beljugasta, tako da su potrebne jake mašine za osnovnu obradu zemljišta, odnosno oranje. Vrlo je malo zemljišta koje je pripremljeno i na kojima je obavljena setva. Da bi se pristupilo obradi zemljišta, padavine su neophodne, a to što ih sada nema može biti i zabrinjavajuće.

Potrebno je što pre pripremiti zemljište za setvu kako se ne bi probijali optimalni rokovi za taj posao jer svako kašnjenje može loše da se odrazi na prinos.

Onima koji su u mogućnosti i koji imaju teške mašine savet bi bio da što pre krenu sa obradom zemljišta. Bojim se da nakon ovog sušnog perioda ne nastupi hladan period. Desi se da u novembru počnu kiše i veoma niske temperature, pa usevi koji budu posejani kasnije, uđu nepripremljeni u zimski period. To je neki signal da godišnji prinos strnih žita neće biti dobar. Ostaje da se vidi šta će biti u narednom periodu. Prema najavama i prognozama, očekuje nas manjak padavina i jutra sa jako niskim temperaturama. Optimalni rokovi za setvu ječma su prošli, pšenica će se sejati sigurno krajem oktobra i tokom novembra, tako da sve zavisi od vremenskih prilika.

Nešović je upozorio na to da mnogi poljoprivrednici propuštaju da obave zaoravanje strništa i upozorava da paljenje žetvenih ostataka na njivama pored materijalne štete, može izazvati i i ozbiljnije posledice.

– Naši poljoprivrednici propuštaju da obave jednu operaciju nakon žetve pšenice i ječma, a to je zaoravanje strništa. Danas svakodnevno čujemo da je došlo do požara na nekim lokalitetima zbog spaljivanja biljnih ostataka, tu se čini nekoliko propusta i zbog toga se stvore velike materijalne štete. Zaoravanje strništa je dobro jer konzervira vlagu u zemljištu. Ove godine je tokom jula bilo padavina, tako da se ova mera mogla obaviti bez problema, sa vrlo malim utroškom nafte. To je jedna od metoda dobre poljoprivredne prakse koje se mogu primenjivati svake godine.

Kao alternativne biljne kulture Nešović navodi uljanu repicu koja se najviše seje u severnim delovima naše zemlje, ali su rokovi za setvu ove industrijske biljke prošli jer se ona u našim agroekološkim uslovima seje u septembru.

– Prošli su ti rokovi kada je mogla da se seje uljana repica, odnosno njeni hibridi. To je jedna od biljnih vrsta koja se odlikuje velikom bujnošću, kratkim vegetacionim periodom, ona prva dospeva na košenje odnosno za moguću ishranu životinja. Krajem marta i u aprilu moguće je kositi i koristiti je za kabastu stočnu hranu.

Davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini

Čačanska lokalna samouprava je 12. oktobra raspisala oglas za prikupljanje pisanih ponuda za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2019. godinu. Ovaj javni poziv raspisan je u okviru prvog kruga, dok drugi treba da bude održan najkasnije do 1. aprila naredne godine. Vladimir Gojgić, vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj navodi da zainteresovani ponuđači za obilazak zemljišta mogu da se prijave do 26. oktobra.

– Raspisani oglas se odnosi na prikupljanje pisanih ponuda za izdavanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Gradu Čačku u prvom krugu. Kompletan grafički prikaz katastarskih parcela po katastarskim opštinama i spisak parcela po formiranim javnim nadmetanjima može se videti u tabelarnom prikazu na sajtu Grada Čačka, oglasnim tablama mesnih kancelarija i u kancelariji broj 108 Službe za razvoj poljoprivrede. Zainteresovani ponuđači dužni su da se prijave do 26. oktobra u pomenutoj kancelariji za obilazak zemljišta, u vremenu od 7.00 do 15.00 časova. Kompletni uslovi za prijavljivanje navedeni su precizno u poglavlju 2 oglasa, potrebna dokumentacija navedena je u poglavlju 3 predmetnog oglasa, a ključna dokumenta su formular za prijavljivanje i dokaz o uplati depozita.

Gojgić kaže da je u ovom prvom krugu na licitaciji oko 320 hektara poljoprivrednog zemljišta u gotovo svim čačanskim selima.

– To nadmetanje kao kompleks je predviđeno u toj katastarskoj opštini, to su obično parcele koje su jedna pored druge. Tako je formirano prema programu koji je usvojen na Skupštini Grada i po nekim sugestijama koje smo dobijali od Uprave za zemljište koja pripada Ministarstvu poljoprivrede.

Po rečima našeg sagovornika praksa je pokazala da se prethodnih godina više ponuđača javi u drugom krugu jer su uslovi tada povoljniji u odnosu na poziv koji je sada objavljen.

– Mnogo je više zainteresovanih u drugom krugu jer su tada povoljniji uslovi koji se traže od zakupaca, dok su u prvom krugu uslovi rigorozniji, ali mi moramo u skladu sa Zakonom prvo da raspišemo prvi krug, pa drugi nakon zasedanja Komisije koja će razmatrati ponude podnete u prvom krugu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Агро инфо | Вести | Одабране вести

Од 1. маја мањи трошкови за пчеларе

30.04.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Због прогнозираних јутарњих мразева воћарима се саветује примена мера заштите

21.03.2024