[rstr_selector]

AGROSAVETNIK, 27. maj 2018.

Vremenske prilike tokom maja su, po običaju, nestabilne sa čestim pljuskovima praćenim gradom od koga poljoprivrednici najviše strepe. U četvrtak posle podne čačansko područje je zahvatio jak pljusak koji je u pojedinim prigradskim naseljima bio praćen sitnim gradom, a šteta na povrtarskim kulturama je, prema informacijama iz gradskog Štaba za vanredne situacija, zabeležena samo u Petnici.

Ako zanemarimo vremenske nepogode tokom maja, može se reći da je stanje u usevima ratarskih i povrtarskih kultura u čačanskom kraju na zadovoljavajućem nivou, iako je bilo bojazni da će zbog blage zime sa malom količinom padavina, prinosi biti znatno umanjeni, pre svega ozimih strnina, što su nam zapravo potvrdili u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Čačku.

Povrtarske kulture izložene pojavi plamenjače

Milan Damljanović, savetodavac za ratarstvo, kaže da su učestale kiše prethodnih dana popravile stanje kako jarih, tako i ozimih useva. Međutim, on napominje da su zbog vremenskih prilika povrtarske kulture trenutno izložene pojavi plamenjače i ostalih gljivičnih oboljenja.

– Trenutno stanje je dobro. Bilo je malo problema sa nicanjem kukuruza zbog izrazite suše, kao i sa nicanjem soje, ali sada je sve u dobrom stanju. Počeli smo da se pribojavamo da će prinosi ozimih i jarih useva biti značajno umanjeni zbog suše, ali nas je kiša spasila u poslednjem trenutku. Praktično je došlo do skraćenja fenofaza u razvoju ovih useva, kao i do prevremenog formiranja zrna. Da je vreme ostalo onako kako je bilo pre ovih kiša, zrno bi bilo šturo i sigurno bi prinos bio znatno umanjen. Što se tiče jarih kultura, a tu pre svega mislim na krompir, stanje je relativno dobro, ali se mora obratiti pažnja na to da je poslednjih dana bilo uslova za nastanak plamenjače. Ona može da se javi  u svakom periodu razvoja biljke, praktično od nicanja pa do formiranja ploda i to u sledećim uslovima: ukoliko ima dovoljno vlage, ukoliko svakodnevno ima rose ili kiše i ako padaju noćne temperature ispod 12 stepeni. Preporujučem poljoprivrednim proizvođačima da obrate pažnju i obiđu svoje parcele, a u svakom slučaju da preventivno koriste preparate protiv plamenjače, pre svega bakarne preparate  koji preventivno sprečavaju pojavu ove bolesti.

Stanje useva u čačanskom kraju zadovoljavajuće

Vremenske prilike početkom proleća, sa neuobičajeno visokim temperaturama dovele su do toga da pojedini poljoprivrednici preuranjeno posade povrtarske kulture koje su zbog ranijeg nicanja sada izložene nestabilnom vremenu koje im ne odgovara.

– Što se tiče povrtarskih kultura, naročito onih koje se nešto kasnije iznose na polja, došlo je do grešaka u proizvodnji zato što je jednostavno ova godina takva da je bilo relativno toplo i sušno proleće, temperatura zemljišta i temperatura vazduha su bile dovoljno visoke da izmame poljoprivrednike da svoje  kulture koje se inače nešto kasnije sade i rasađuju, posade ranije. Zbog toga je i došlo do problema. Noćne temperature od 12 ili 13 stepeni ne odgovaraju razvoju paprike jer ona traži neke stabilne uslove za razvoj, odnosno prosečne temperature od 25 stepeni. Ovih dana su temperature bile niže i gde god je rasađen rasad lošijeg kvaliteta, tj. rasad koji nije pikiran nego je čupan, došlo  je do slabijeg primanja i do zastoja u razvoju, a možda čak i do sušenja. Mada, ja se nadam da to neće da prouzrokuje neke značajne štete u proizvodnji jer ima dovoljno vremena da se takve greške isprave. Što se tiče trenutnog stanja useva u čačanskom kraju svi možemo da budemo potpuno zadovoljni, osim  voćara čije je voćnjake zakačio grad i dobrim delom im uništio proizvodnju. Ali uglavnom na 99 odsto površina u našem kraju stanje useva je sasvim solidno i dobro. Grad je uglavnom padao po brdskom delu, po Dragačevu, Miokovcima, Milićevcima, a u dolini  Zapadne Morave nije bilo oštećenja od grada. Kiša koja je pala je dobrodošla, omogućila je pre svega pravilno rasađivanje povrtarskih kultura, a da ne pričam o pšenici i ječmu koji su bili u baš kritičnom stanju.

60 godina rada Poljoprivredne stručne službe Čačak

Savetodavci čačanske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u ponedeljak će na jednom seoskom gazdinstvu  u selu Brekovo u opštini Arilje održati predavanje. Teme će biti higijena u proizvodnji i plasmanu maline i izbor muških grla za priplod u ovčarstvu.

Cilj ovog predavanja je bolje informisanje poljoprivrednih proizvođača o najvažnijim merama higijene i postupcima u proizvodnji, posebno berbi i transportu pri plasmanu maline, ali i značaju i pravilnom odabiru muških priplodnih grla u ovčarstvu.

Za utorak, 29. maj zakazana je tradicionalna manifestacija Dan polja ozimih strnih žita i proslava 60 godina rada Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Čačku. Demoogled sa više sorata pšenice, ječma, tritikalea, ovsa i raži tog dana biće prikazan u jednom domaćinstvu u Ljubićskoj Baluzi.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *