Претрага
[rstr_selector]

Postupanje policije u slučajevima vršnjačkog nasilja

U toku prošle godine, Policijskoj upravi u Čačku je prijavljeno oko 30 događaja u osnovnim i srednjim školama na području Čačka koji se odnose na tuče, razne vidove uznemiravanja i sukoba. O svim događajima obavešten je viši javni tužilac u Čačku i odlučeno je da u dva slučaja budu podnete krivične prijave za krivična dela laka telesna povreda i za jedno krivično delo nasilničko ponašanje.

Policija reaguje na trećem nivou nasilja

Vladan Gojković, oficir Odeljenja policije i koordinator za bezbednost učenika i škola na teritoriji Moravičkog okruga, kaže da su, shodno Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, školski timovi obavezni da vaspitnim merama utiču na ponašanje učenika i da sankcionišu njihove prekršaje.

– Kada je u pitanju nasilje u kojem nema elemenata krivičnog dela i prekršaja, škole ga uz pomoć svojih timova rešavaju različitim vaspitnim merama tako što utiču na ponašanje svojih učenika. Policija reaguje samo kada se radi o trećem nivou nasilja.

Treći nivo nasilja, prema Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, odnosi se na tuče, povređivanja, napad oružjem, zastrašivanje, ucenjivanje, seksualno zlostavljanje, iznuđivanje novca ili stvari, navođenje na korišćenje narkotičkih sredstava i psihoaktivnih supstanci, i na sve ostale teže oblike ugrožavanja bezbednosti učenika.

O ovim događajima se obaveštava i Prosvetna inspekcija, Centar za socijalni rad i Školska uprava u Čačku, kaže Gojković.

Tužilac daje nalog za dalje postupanje policije

Kada je reč o rodno zasnovanom nasilju, Gojković navodi da u toku prošle godine Policijska uprava u Čačku nije imala prijave koje se tiču ove vrste nasilja, ali ističe da se pojedini oblici nasilja koji se dešavaju u školama uopšte i ne prijavljuju što je, kako kaže, veoma zabrinjavajuće.

– Policija prepoznaje nasilje onog trenutka kada dobije prijavu. Postoje i slučajevi u školama koji se ne prijavljuju policiji i za čije rešavanje su zaduženi školski timovi. Kada dobijemo prijavu, postupamo u konsultaciji sa tužiocem koji određuje da li takav slučaj ima elemenata za postupanje policije ili se vraća školskom timu koji treba da postupi u skladu sa nekom disciplinskom merom, objašnjava Vladan Gojković.

Učenike treba ohrabriti da prijave nasilje

Zbog problema neprijavljivanja, odnosno mogućeg zataškavanja nasilja, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova krenuli su sa realizacijom projekta „Osnovi bezbednosti dece“, koji je namenjen učenicima IV i VI razreda osnovnih škola kako bi im se ukazalo na  to da svaki vid nasilja treba prijaviti.

– Ovaj projekat podrazumeva predavanja svim učenicima IV i VI razreda koja drže obučeni predavači iz redova policije opšte nadležnosti, saobraćajne i protivpožarne policije. To je jedna od preventivnih aktivnosti koju mi sprovodimo zajedno sa Školskom upravom i svim školama u Moravičkom okrugu. Naš cilj je da sprečimo sve oblike vršnjačkog nasilja, da decu upoznamo sa tim šta radi policija, šta je nasilje, kako da ga prepoznaju i kome da se obrate ukoliko im se nasilje dogodi. Želimo da ohrabrimo decu da se obrate svojim učiteljima, nastavnicima ili školskom policajcu ukoliko trpe nasilje ili poznaju nekog drugog učenika koji prolazi kroz takav problem, objašnjava naš sagovornik.

napomena-za-medijski-projekat-rzn

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *