Претрага
[rstr_selector]
Ilustracija

Monitoring centar i Strategija razvoja saobraćaja na teritoriji Čačka u prilog većoj bezbednosti dece

Savet za bezbednost saobraćaja grada Čačka i sve strukture vezane za saobraćaj posvećuju veliku pažnju zaštiti dece i omladine u saobraćaju na teritoriji grada. U skladu sa evropskom i republičkom strategijom i smernicama razvoja saobraćaja, Savet izrađuje strategiju za teritoriju Čačka sa ciljem da se izbegnu slučajevi smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgodama kada je reč o deci do 14 godina i omladini, kao i da se prosek broja nastradalih lica smanji, objašnjava Rodoljub Skerlić, član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Čačka.

– Republički savet za bezbednost saobraćaja i naš gradski Savet prave svoju strategiju kako bi ispunili te uslove. Radi se sa dva aspekta. Prvi je preventivni rad koji se odnosi na pojačanu aktivnost Saveta za bezbednost saobraćaja grada Čačka a drugi je represivan rad ovlašćenih službenih lica tokom kontrole i regulisanja saobraćaja. U okviru preventivnog rada, svake godine na početku školske godine ekipe Saveta posećuju sve osnovne škole, drže predavanja o bezbednom ponašanju u saobraćaju i dele svetloodbojne prsluke. U tom smislu, svake godine svim prvacima se deli slikovnica „Pažljivko“ u kojoj su data osnovna uputstva o ponašanju dece u saobraćaju, posebno prvaka koji prvi put dolaze u kontakt sa stacionarnim i dinamičkim saobraćajem. To isto se odnosi i na posetu predškolskim ustanovama koje obilaze ekipe Saveta za bezbednost saobraćaja grada Čačka, prema planu i statistici ugroženosti dece pešaka, a ciljne grupe su nam predškolske ustanove i škole pored državnih puteva gde je veća frekvencija saobraćaja i gde dolazi do većeg broja nezgoda. Sve obrazovne ustanove su obuhvaćene edukacijom. Pored toga, i licencirani ovlašćeni predavači iz Policijske uprave u Čačku takođe svakodnevno obilaze predškolske, školske i srednjoškolske ustanove i drže predavanja i demonstracije ponašanja u situacijama koje su kritične u saobraćaju, tako da se na prevenciji među decom dosta radi kada je reč o njihovoj bezbednosti u saobraćaju. Rezultat svega toga, na osnovu statistike, je podatak da na teritoriji grada Čačka nema nastradale dece u saobraćaju. Ima lakših povreda i nezgoda ali srećom nema smrtnih ishoda, kaže Skerlić.

Pored toga, deluje se i represivno. Represivne aktivnosti podrazumevaju prvenstveno upozoravanje, a u krajnjim slučajevima i kažnjavanje.

– Reč je o aktivnostima koje su usmerene na bicikliste i motocikliste koji ne nose adekvatnu zaštitnu opremu, odnosno zaštitne kacige, ili koji upravljaju biciklima i motociklima bez odgovarajuće dokumentacije. Oni se opominju, ali u najgorim situacijama i kažnjavaju. Za sada to daje rezultate, ali angažovanje u narednom periodu na ovim aktivnostima mora biti još veće jer su i zahtevi Evropske unije strogi i decidno traže statistiku po kojoj nema dece nastradale u saobraćaju.

Vršnjačka edukacija u oblasti bezbednosti dece u saobraćaju sprovodi se na osnovu plana edukacije

– Savet za bezbednost saobraćaja pravi plan i program edukacije, mahom za osnovne škole, prema kojem licencirani edukatori idu po školama i video-materijalom deci prezentuju opasne situacije i prikazuju najčešće greške pešaka kao učesnika u saobraćaju, budući da su đaci mahom pešaci. To su deca uzrasta 9-10 godina, kada video-materijal i vizuelna sredstva njima govore najviše i kada oni najlakše usvajaju takve informacije. Na tim prezentacijama oni mogu videti gde greše u saobraćaju i šta bi trebalo preduzeti u odgovarajućim trenucima da ne bi došlo do povređivanja i saobraćajne nezgode.

Budući da srednjoškolci već u 3. godini ispunjavaju zakonske uslove za polaganje vozačkog ispita, vršnjačka edukacija na temu bezbednosti mladih u saobraćaju za njih je fokusirana na temu prevencije vožnje u alkoholisanom stanju.

– U srednjim školama organizujemo tribine na temu uticaja alkohola na psihofizičko stanje vozača, grešaka koje prave alkoholisani vozači i posledica koje su tragične. Moram naglasiti da je alkohol uzročnik malog broja nezgoda ali da su zato posledice katastrofalne. Fokus je na edukaciji tih srednjoškolaca koji se spremaju da polože vozački ispit.

Pored edukacija, pred početak svake školske godine ovlašćeni radnici obilaze škole, proveravaju postojanje adekvatne saobraćajne signalizacije i odgovarajućih tehničkih sredstva za zaštitu đaka pešaka. To znači da se tokom godine u kontinuitetu radi na edukaciji dece ali i na ostalim aktivnostima sa ciljem prevencije neželjenih posledica u saobraćaju, navodi Skerlić.

Permanentna kontrola iz monitoring centra omogućiće pravovremeno reagovanje

Čačak je jedan od retkih gradova koji će imati objedinjeni monitoring centar u kome će, putem video-nadzora, moći svakodnevno da se kontrolišu predškolske i školske ustanove, javne površine i parkovi sa ciljem prevencije i unapređenja bezbednosti, objašnjava Skerlić.

– Škole su već opremljene video-nadzorom i izrada ovog projekta je pri kraju. Monitoring centar je važan zbog permanentne kontrole sa ciljem zaštite dece od ekscesa, vršnjačkog nasilja i različitih neprijatnih situacija. Iskreno se nadam da do toga neće dolaziti, ali u slučaju da takve situacije nastanu, iz monitoring centra se može ostvariti direktan uvid i permanentna kontrola i moguće je pravovremeno reagovati. Taj centar će mnogo značiti u pogledu opšte preglednosti školskih ustanova i smatram da će biti odlično sredstvo prevencije.

Očekuje se usvajanje saobraćajne studije

Prva etapa izrade Studije saobraćaja na području grada Čačka je završena. U okviru nje, posebna pažnja će biti posvećena zaštiti đaka pešaka.

– Na konkursu je posao dobio Tehnički fakultet iz Novog Sada, odrađena je Strategija razvoja saobraćaja na području grada Čačka i ona je prezentovana članovima Saveta za bezbednost saobraćaja. Mi smo je pregledali i sada treba da damo svoja mišljenja i primedbe. Ima tu nekih sitnih stvari koje treba ispraviti, ali smatram da je Strategija dobro urađena. Kada im vratimo svoje primedbe i sugestije, oni treba da ih razmotre i po njima postupe, nakon čega sledi izrada same Studije tehničkog regulisanja saobraćaja na području grada Čačka, u okviru koje će posebna pažnja biti posvećena zaštiti đaka pešaka, naročito u zoni osnovnih i srednjih škola kao i predškolskih ustanova na celoj teritoriji grada.

Poruka vozačima u saobraćaju je da vode računa i da voze defanzivno – dakle ne samo da prate sebe već i situaciju oko sebe, poručuje Skerlić.

Roditelji, edukujte decu svakodnevno, vodite ih u grad, objasnite im saobraćajna pravila i pripremite ih. Oni su dobili slikovnice i svetloodbojne prsluke, ali i vi morate raditi sa njima jer se dete mora blagovremeno pripremiti da postane učesnik u saobraćaju. I prosvetni radnici treba više da rade sa decom. Potrebno je organizovati nastavu iz bezbednosti u saobraćaju, ili kao obaveznu ili kao fakultativnu. Ne potcenjujem ostale aktivnosti u školi, ali smatram da je ovo važno za bezbednost naše dece i njihovo odrastanje, zaključuje Rodoljub Skerlić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *