Za vršnjačko nasilje u školi roditelji će plaćati visoke kazne

Za vršnjačko nasilje u školi roditelji će plaćati visoke kazne

Ako učenik prekrši zabranu nasilja propisanu Zakonom, roditeljima preti kazna od 30.000 do 100.000 hiljada dinara

3

Novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je stupio na snagu u oktobru prošle godine, pored već poznatih odgovornosti učenika i zaposlenih prepoznaje i odgovornost roditelja za ono što njihova deca urade u školi, a odnosi se na povredu zabrane, tačnije na bilo koju vrstu nasilja koje je dete počinilo. Novim Zakonom predviđene su novčane kazne za nasilje u školi, donošenje alkohola i narkotika, a uvode se i nove vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.

Uloge i odgovornosti u reagovanju na nasilje su precizno podeljene

Rada Karanac, sociolog i prosvetni savetnik u Školskoj upravi u Čačku, kaže da prema novom Zakonu postoje sankcije i za decu i za nastavnike, ali i za roditelje.

– Trenutno su u izradi pravilnici i protokoli koji treba na jedan efikasan način da regulišu kako će to da se primenjuje. Kada pričamo o sankcijama, važno je da razlikujemo kategoriju deteta do 14 godina i kategoriju mlađi maloletnici u koju spadaju deca koja imaju više od 14 godina. Za bilo koji propust deteta koje ima do 14 godina isključivo su odgovorni njegovi roditelji, dok dete koje je starije sâmo odgovara za svoj prekršaj ili krivično delo, kaže Karanac.

Ona navodi da su nadležnosti podeljene na odgovarajući način i da se tačno zna ko i kako treba da deluje kada je u pitanju nasilje u školama.

– Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje koje su to sankcije za povredu zabrane, odnosno kako to kažu u školama, lakše i teže povrede. Kada se dogodi nasilje u školi, ona je dužna da to prijavi policiji, nakon čega se taj slučaj prosleđuje tužilaštvu koje određuje da li je u pitanju prekršaj ili krivično delo. Podeljene su nadležnosti i zna se ko i kako treba da deluje kada se dogodi nasilje, objašnjava naša sagovornica.

Ona dodaje da je Zakon predvideo i sankcionisanje roditelja u smislu plaćanja novčanih kazni, ali da to još uvek nije zaživelo u praksi jer se čeka da određeni pravilnici budu završeni i dostupni za korišćenje.

Zabrane definisane na jasan i nedvosmislen način

Pod nasiljem i zlostavljanjem Zakon podrazumeva „svaki oblik jedanput učinjenog, odnosno ponavljanog verbalnog ili neverbalnog ponašanja koje ima za posledicu stvarno ili potencijalno ugrožavanje zdravlja, razvoja i dostojanstva ličnosti deteta, učenika i odraslog”.

Zakonom se, između ostalog, propisuje zabrana fizičkog, psihičkog, socijalnog, seksualnog, digitalnog i svakog drugog nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, pri čemu je školska ustanova dužna da odmah podnese prijavu nadležnom organu ako primeti znake nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja.

Ako učenik prekrši zabranu nasilja propisanu Zakonom, roditeljima preti kazna od 30.000 do 100.000 hiljada dinara.

napomena-za-medijski-projekat-rzn

3 KOMENTARA

  1. Da kao da nastavnici reaguju i kad im kazes da dete ima problem. Svi okrecu glavu u fazonu proci ce ,gledamo ih jos koju godinu i izlaze iz nase skole a nama plata ide.

  2. Kakav paradoks, moje dete je zrtva nasilje bio do 3 razreda a evo sada u 6stom isto od strane nasilnika koji je izbacen u drugo odeljenje.Svi okrexu glavu , prave se ludi i nepostoji taj zakon u zemlji Srbiji.koji ce u skoli da zastuti dete od nasilnog deteta.Kome tuziti, kako izneti dokaze i gde se ta pravda trazi ???
    Zivo me zanima

POSTAVI ODGOVOR